Sakarya ili hypocepheus (Acarı: orıbatıda) türleri üzerine sistematik araştırmalar
Systematic studies on hypocepheus (Acari: oribatida) species of sakarya
- Tez No: 496214
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Oribatid, Akar, Sistematik, Sakarya, Türkiye, Oribatida, Acari, Systematics, Sakarya, Turkey
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada çoğunlukla bitki döküntüleri ve mantarlarla beslenen, organik madde ayrışması ve besin döngüsü olaylarında besin ağının önemli bir parçası olan oribatid akarlardan Hypocepheus Krivolutsky, 1971 cinsi sistematik açıdan incelenmiştir. Bu kapsamda Sakarya ilinden toprak örnekleri alınarak incelenmiştir. Araştırma sonunda çalışma alanında yaşayan Hypocepheus cinsi oribatid akarlardan Hypocepheus helveticus Mahunka ve Mahunka-Papp, 2002 türü tespit edilmiştir. Bu cins Cins düzeyinde Türkiye'den ilk kez kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the genus Hypocepheus Krivolutsky, 1971 of oribatid mites which are an important part of the food web in the process of organic matter decomposition, nutrient cycling and mostly fed by plant detritus and fungi are systeativally investigated. In this context, soil samples were taken from Sakarya province and examined. At the end of the study, Hypocepheus helveticus Mahunka and Mahunka-Papp, 2002 species was detected from the oribatids of Hypocepheus genus living in the study area. This genus was recorded for the first time in Turkey.