Orta Anadolu volkanik bölgesi güneybatı kesiminde kabuksal deformasyon özellikleri; Ziga ve çevresinden bir örnek
Crustal deformation properties on southwestern part of Central Anatolian volcanic province; an example from nearby Ziga
- Tez No: 496627
- Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN KARABACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orta Anadolu, Volkanizma, Kabuk deformasyonu, Karbonat dolgu, Central Anatolia, Volcanism, Crustal deformation, Carbonate veins
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Orta Anadolu, kıtasal çarpışma ile kontrol edilen plaka içi deformasyonun en seçkin örneklerinden bir tanesini sunmaktadır. Bölgedeki deformasyon, geniş yayılımlı ve şiddetli yay volkanizmasının yükselimini ve ilişkili kabuk mimarisini doğurmaktadır. Bu tez çalışmasında, Orta Anadolu Volkanik Bölgesi güney kesiminde güncel aktiviteleri iyi bilinen volkanik çıkış merkezleri ile çevrili Ihlara Vadisi (Kapadokya) yakınlarındaki kırık sistemleri ve kırık dolguları analiz edilmiştir. Kırık sistemi analizleri bölge genelinde KB-GD uzanımlı çekme gerilmeleri etkisinde bir genişlemenin hakim olduğunu ortaya koymaktadır. Uranyum serisi tekniği kullanılarak yapılan analizler bölgedeki kırık gelişimi ve ilişkili karbonat dolgusu çökeliminin son 150 by' dır sürdüğünü göstermektedir. Yaş analizleri kabuk deformasyonunun bu dönem içerisinde en az 7 kez şiddetlendiğini ortaya koymaktadır ve bu deformasyon dönemleri yakın çevrede bulunan Acıgöl Kaldera alanı ve Hasandağ volkanik çıkış merkezlerindeki aktivitelere karşılık gelmektedir. Elde edilen yaş verileri Orta Anadolu Volkanik Bölgesi içerisinde genç volkanizmaya bağlı kabuk deformasyonunun 8-10 by' lık kısa döngüler içerisinde tekrarlandığını ve kırık gelişiminin Batı Anadolu'daki benzer sistemlerin açılma hızları ile karşılaştırılabilir ölçekte hızlı olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Central Anatolia presents one of the most distinguished examples of intracontinental deformation which is controlled by continental collision. Deformation in the area creates uplift of wide spread, intense arc volcanism and related crustal architecture. In this study, fracture systems and veins are analyzed on the nearby Ihlara Valley (Cappadoccia) which are surrounded by recent eruption centers. Fracture system analyzes introduce that extensional regime which is controlled by NW-SE directional tension stress is dominant in the area. The analyzes which were made by using uranium series reveal that fracture evolution and subsidence of carbonate veins have continue about 150 k-yr. According to age analyzes crustal deformation has intensified at least 7 times in this period and these deformation periods are well-matched with activities of Acıgöl and Hasandağ eruption centers. Age data introduce that crustal deformation which is related with volcanism has comes around about 8-10 k-yr periods in Central Anatolia and fracture evolution in this area has a dilatation rate which can be compared with similar systems in Western Anatolia.