Syzygium aromaticum uçucu yağlarının klinik izolatlara karşı antimikrobiyal aktivitesinin tespiti
Determination of antimicrobial activity of Syzygium aromaticum essential oils against clinical isolates
- Tez No: 496664
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİNNUR MERİÇLİ YAPICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Antibakteriyal Aktivite, Syzygium aromaticum Uçucu Yağı, Klinik İzolat, Sulu Ekstrakt, GC-MS Analizi, TEM-SEM, Antibacterial Activity, Syzygium aromaticum volatile oil, Clinical Isolation, Aqueous Extraction, GC-MS Analysis, TEM-SEM
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada Syzygium aromaticum türüne ait 5 farklı ticari karanfil uçucu yağının ve sulu ekstraklarının 15 farklı klinik izolata karşı antimikrobiyal aktiviteleri araştırılmıştır. Bu amaçla agar disk difüzyon metodu ve mikrodilüsyon yöntemi kullanılmıştır. Ticari karanfil uçucu yağlarının ve sulu ekstrakların Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometrisi analizi ile kimyasal kompozisyonu belirlenmiştir. Syzygium aromaticum ticari uçucu yağlarının üç bakteri üzerindeki etkisi Elektron Mikroskobu ile tespit edilmiştir. Araştırmada kullanılan ticari uçucu yağların sulu ekstraktlara göre klinik izolatlara karşı daha etkili olduğu bulunmuştur. En yüksek inhibisyon zonları 2 numaralı ticari karanfil uçucu yağından elde edilmiş ve Shigella dysenteriae, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii ve Pseudomonas aeruginosa SNP 0614 klinik izolatlarına karşı sırasıyla 69,00 mm, 62,50 mm, 59,00 mm ve 59,00 mm olarak tespit edilmiştir. 1 ve 2 numaralı ticari karanfil uçucu yağlarından elde edilen minimum ve maksimum minimum inhibitör konsantrasyonu değerleri %8 ve %0,0625 olarak belirlenmiştir. Çalışmada minimum inhibitör konsantrasyonu değerleri disk difüzyon bulgularını desteklemiş ve ticari esensiyel yağların etkinlik sıralaması TK2, TK1, TK3, TK4 ve TK5 olarak tespit edilmiştir. TK2 uçucu yağı için Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometrisi analizi sonuçlarından elde edilen bileşenler, Eugenol %68,04, Beta-caryophyllen %13,68, Acetyl Eugenol %13,25, Alfa humulene %3,22, Caryophyllene Oxide %1,14 ve Delta-cadinene %0,35 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, hem gaz kromatografi-kütle spektrometre analizi hem de elektron mikroskobu bulguları, disk difüzyon ve minimum İnhibitör konsantrasyonu değerlerini de desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study antimicrobial activities of 5 different commercial Syzygium aromaticum essential oils and aqueous extracts against 15 different clinical isolates were investigated. For this purpose, agar disc diffusion and microdilution methods were used. Chemical composition of commercial clove essential oils and aqueous extracts were determined by gas chromatography-mass spectrometry analysis. The effect of Szygium aromaticum commercial essential oils on three bacteria was determined by Electron Microscopy. It was found that commercially essential oils used in the study were more effective than aqueous extracts against clinical isolates. The highest inhibition zones were obtained from commercial clove essential oil with number 2 and they were determinated as 69,00 mm, 62,50 mm, 59,00 mm and 59,00 mm respectively against Shigella dysenteriae, Klebsiella pneumoniae, Acineobacterter baumannii and Pseudomonas aeruginosa SNP 0614 clinical isolates. The minimum and maximum Minumum Inhibitory concentration values obtained from commercial essential oils with number 1 and 2 were determinated as 8% and 0,0625% respectively. The efficiency ranking of disk diffusion and minimum inhibitory concentration values was similar and the rank was determined as TK2, TK1, TK3, TK4 and TK5. The minimum inhibitor concentration values supported disk diffusion findings in the study and the efficacy enumerating of commercial essential oils were determined as TK2, TK1, TK3, TK4 and TK5 Components obtained from gas chromatography-mass spectrometry analysis results for TK2 essential oil, as Eugenol %68,04, Beta-caryophyllen %13,68, Acetyl Eugenol %13,25, Alfa humulene %3,22, Caryophyllene Oxide %1,14 ve Delta-cadinene %0,35 determined. As a result, both Gas Chromatography-Mass Spectrometry Analysis and Electron Microscopy findings were supported Disc Diffusion and Minimum Inhibitory Concentration values, too.