Kolestazlı hastalarda tanıda endoskopik retrograd kolanjiyopankreotografi ile manyetik rezonans kolanjiyopankreatografinin karşılaştırılması
Comparison of endoscopic retrograd cholangiopancreatography to magnetic resonance cholangiopancreatography in the diagnosis of patients with cholestasis
- Tez No: 496730
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT OKÇU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Kolestaz, ERCP, MRCP, ERCP ile MRCP'nin karşılaştırılması, Cholestasis, ERCP, MRCP, Comparison of ERCP to MRCP
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Kolestazlı Hastalarda Tanıda Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreotografi İle Manyetik Rezonans Kolanjiyopankreatografinin Karşılaştırılması Amaç: 01 Ocak 2012 ile 31 Aralık 2016 tarihleri arasında kolestaz nedeni ile ERCP yapılmış olan hastaların; klinik ve laboratuar bulgularının değerlendirilmesi, ERCP öncesi çektirilmiş MRCP sonuçları ile ERCP sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kolestaz nedeni ile 01 Ocak 2012 ile 31 Aralık 2016 tarihleri arasında ayaktan ve/veya yatarak takip edilen, MRCP çekilmiş ve sonrasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bölümü Endoskopi Ünitesi'nde ERCP işlemi yapılmış olan hastalar çalışmaya alındı. Yaş, cinsiyet gibi demografik özellikleri, başvuru semptomları ve laboratuar bulguları, MRCP ve ERCP sonuçları, bu sonuçların birbiri ile uyumları incelendi. Bulgular: Çalışmaya 1273 kolestazı olan ve ERCP yapılmış olan vaka alındı. Olguların 546'sı (%42,9) erkek, 727'si (%57,1) kadındı. Erkeklerde ortalama yaş 62,9 ± 15,7, kadınlarda ise 57,8 ± 18,7 idi. Sağ üst kadran ağrısı (%87,1) ve sarılık (%57,8) sırasıyla en sık görülen iki semptom idi. 703 olgunun işlem öncesi MRCP ile değerlendirildiği görüldü. MRCP ile ERCP sonuçları karşılaştırıldığında; MRCP'nin taşı gösterme açısından sensitivitesi %62,30, spesifitesi %79,93, pozitif prediktif değeri %71,68, negatif prediktif değeri %72,23; koledokta darlığı tespit etme açısından bu oranlar sırasıyla %28,44 - %88,29 - %36,04 - %84,17; koledokta dilatasyonu saptama açısından sırasıyla %79,87 - %42,18 - %90,97 - %22,31; safra yollarında maligniteyi gösterme açısından sensitivitesi %38,82, spesifitesi %98,58, pozitif prediktif değeri %82,50, negatif prediktif değeri %90,35 olarak bulundu. Sonuç: Kolestazı olan hastalarda MRCP ile ERCP karşılaştırıldığında, tanısal anlamda MRCP'nin koledokolitiazis tanısında ERCP ile benzer sonuçlar verdiği, safra yolu malignitesi tanısında ise MRCP'nin daha üstün olduğu sonucuna varılmakla birlikte MRCP'nin noninvaziv bir işlem olması, komplikasyonlarının ERCP'ye göre kıyaslanamayacak düzeyde düşük olması nedeni ile öncelikli olarak MRCP'nin tercih edilmesi gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Comparison of Endoscopic Retrograd Cholangiopancreatography to Magnetic Resonance Cholangiopancreatography in the Diagnosis of Patients With Cholestasis Aim: In this study we aimed to evaluate clinical and laboratory findings and compare ERCP results to pre-ERCP MRCP results of the patients who have undergone ERCP because of cholestasis between the dates 01 January 2012 and 31 December 2016. Material and Methods: Patients who have undergone MRCP and then undergone ERCP in Endoscopy Unit of Gastroenterology Clinic of Atatürk University Faculty of Medicine Department of Internal Medicine in- or out-patient because of cholestasis between the dates 01 January 2012 and 31 December 2016 were included in our study. Demographic characteristic such as age and gender, presenting symptoms, laboratory findings, ERCP and MRCP results and relationship between these results were evaluated. Results: 1273 cases with cholestasis that have undergone ERCP were included in this study. 42,9% (546) of the cases were male patients and 57,1% (727) were female patients. The mean age of the males was 62,9 ± 15,7 and the mean age of the females was 57,8 ± 18,7. Right upper quadrant pain (87,1%) and jaundice (57,8%) were the most common two symptoms. When MRCP and ERCP results are compared; sensitivity, specificity, PPV and NPV of MRCP were found to be 62,30%, 79,93%, 71,68% and 72,23% in terms of choledocholithiasis. These rates of MRCP were 28.44% - 88.29% - 36.04% - 84.17% in terms of determining stricture of common bile duct. In terms of the detection of the common bile duct dilatation; sensitivity, specificity, PPV and NPV of MRCP were found to be 79.87% - 42.18% - 90.97% - 22.31%. When MRCP and ERCP results are compared; sensitivity, specificity, PPV and NPV of MRCP were found to be 38,82%, specificity 98,58%, PPV 82,50% and NPV 90,35% in terms of showing malignancy of the bile ducts. Conclusion: Comparison of ERCP to MRCP in patients with cholestasis revealed that, there was similar results with MRCP and ERCP in the diagnosis of the choledocholitiasis. MRCP was superior than ERCP in diagnosis of biliary malignencies. MRCP should initially be prefered since it is a non-invasive procedure and has a very low complication risk compared to ERCP.