Ailevi akdeniz ateşi hastalığında helicobacter pylori eradikasyonu sonrası sensitif C-reaktif protein yanıtının değerlendirilmesi
The assessment of high-sensitivity c-reactive protein response after helicobacter pylori eradication in familial mediterranean fever
- Tez No: 496736
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ALBAYRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Ailevi Akdeniz Ateşi, Helicobacter Pylori Eradikasyonu, Sensitif C Reaktif Protein, Familial Mediterranean Fever, Helicobacter Pylori Eradication, High-Sensitivity C-Reactive Protein
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığında Helicobacter Pylori Eradikasyonu Sonrası Sensitif C-Reaktif Protein Yanıtının Değerlendirilmesi Amaç: Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA) hastalarında Helicobacter Pylori (Hp) eradikasyonu sonrası, atak dışı dönemde sensitif C-Reaktif Protein (s-CRP) yanıtının ve ataksız dönemde de devam eden enflamasyonda değişiklik olup olmadığının değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı (A.B.D) polikliniklerine başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden AAA tanısı almış atak dışı dönemde değerlendirilen 95 hasta ve bu gruba benzer yaş dağılımı gösteren, ek hastalığı ve herhangi bir enfeksiyon odağı olmayan, sadece dispepsi nedeniyle Hp eradikasyonu verilen 37 kontrol hastası çalışmaya alındı. Hp pozitif saptanan hastalara Hp eradikasyon tedavisi verildi. Tedavi sonrası Hp eradike edilen hastaların tedavi öncesi ve sonrası s-CRP değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: Hp pozitif AAA hastalarında oratalama s-CRP değeri tedavi öncesi 4,66 ± 1,15 mg/L iken eradikasyon sonrası 2,71 ± 0,68 mg/L olarak tespit edildi. Tedavi sonrası s-CRP'de laboratuvar değeri olarak gerileme tespit edilmiş olmasına rağmen istatistiksel olarak düşüş anlamlı değildi (p=0,391). Tedavi öncesi CRP değeri 5,71 ± 0,95 mg/L iken tedavi sonrsı 4,01 ± 0,51 mg/L olarak tespit edildi. Eradikasyon sağlanan AAA hastalarında tedavi öncesi ve sonrası CRP değerlerinde anlamlı düzeyde düşme görüldü (p=0,010). Kontrol grubu hastaların tedavi öncesi ve sonrası s-CRP ölçümleri farklı bulunmadı (p=0,936). Sonuç: AAA hastalarında Hp eradikasyonu ile s-CRP'de laboratuvar değeri olarak gerileme CRP'de ise istatistiksel olarak anlamlı gerileme tespit ettik. Enflamasyonun atak dışı dönemde de devam ettiği AAA hastalarında, kronik enflamasyona sekonder komplikasyon gelişmesinin azaltılması için, bu enflamasyona katkıda bulunabileceği düşünülen Hp infeksiyonu varlığının araştırılması ve pozitif tespit edilen hastalara Hp eradikasyon tedavisi verilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The Assessment of High-Sensitivity C-Reactive Protein Response After Helicobacter Pylori Eradication in Familial Mediterranean Fever Aim: Show the decrease or not decrease inflammation with high-sensitivity C-Reactive Protein (CRP) which go on occur also for the non-attack period in post Helicobacter Pylori (Hp) eradicated in patients with Familial Mediterranean Fever (FMF). Material and Method: 95 patients with FMF who were refer to clinics of Atatürk University Medical Faculty Internal Medicine Department and accepted to participate to the study were included in this study and 37 control patients who has similar age distribution and no additional disease and infection but only Hp eradication due to dyspepsia were included in the study. Hp eradication therapy was given to patients who were found to have Hp positive. Patients who were eradicated after treatment were compared with pre-treatment and post-treatment high-sensitivity CRP. Results: In Hp positive FMF patients the high-sensitivity CRP was detected 4.66 ± 1.15 mg/L before treatment and 2.71 ± 0.68 mg/L after eradication. After treatment a decrease in the high-sensitivity CRP values was detected but statistically the decrease was not significant (p = 0.391), as the standard deviation was high. Before treatment CRP value was 5.71 ± 0.95 mg/L and the post-treatment was 4.01 ± 0.51 mg/L. There was a significant decrease in CRP values before and after treatment in FMF patients who received eradication (p = 0,010). There was no difference between before and after treatment high-sensitivity CRP values in the control group patients (p = 0.936). Conclusion: We detected a decrease in laboratory values of high-sensitivity CRP and statistically significant decrease at CRP in FMF patients who was Hp eradicated. It is suggested that Hp eradication treatment should be given in order to prevent complication secondary to chronic inflammation in FMF patients in which inflammation continues in non-attack period.