Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA) hastalarında helicobacter pylori eradikasyonu sonrası enflamatuvar ve klinik yanıtın değerlendirilmesi
Evaluation of inflammatory and clinical response in familial mediterranean fever patients after helicobacter pylori eradication
- Tez No: 613785
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ALBAYRAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Ailevi Akdeniz Ateşi, Helicobacter Pylori Eradikasyonu, High Sensitif C Reaktif Protein, C Reaktif Protein, Mediterranean Fever Gen Mutasyonu, Interlökin-6, Interlökin -8, Tümör Nekrozis Faktör Alpha, Serum Amiloid A, Familial Mediterranean Fever, Helicobacter Pylori Eradication, High Sensitive C Reactive Protein, C Reactive Protein, Interleukin-6, Interleukin -8, Tumor Necrosis Factor Alpha, Serum Amyloid A, Mediterranean Fever Gene Mutation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA) hastalarında Helicobacter Pylori (Hp) eradikasyonu sonrası, atak dışı dönemde enflamatuvar ve klinik yanıtın değerlendirilmesi ve ataksız dönemde de devam eden enflamasyonda değişiklik olup olmadığının ve klinik cevabın değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı polikliniklerine 2018-2019 arasında başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden, son 2 yıl içerisinde Hp eradikasyonu yapılmamış, Tel-Hashomer kriterlerine göre tanısı doğrulanan ve dispeptik şikayetleri olan AAA tanısı almış atak dışı dönemde değerlendirilen 64 hasta ve bu gruba yaş ortalaması benzer, ek hastalığı ve herhangi bir enfeksiyon odağı olmayan, sadece dispepsi nedeniyle Hp eradikasyonu verilen 31 gönüllü Hp pozitif kontrol hastası ve yine hasta gruba ile benzer dağılım gösteren, ek hastalığı olmayan, sağlıklı ve araştırmayı kabul eden, Hp enfeksiyonu olmayan ve tarama amacıyla hastane başvurusu olan 33 sağlıklı gönüllü olarak toplam 2 ayrı grupta 64 kişi kontrol grubu çalışmaya alındı. Hp pozitif saptanan hastalara Hp eradikasyon tedavisi verildi. Eradikasyon öncesi gruplar arası ve eradikayon sonrası öncesi değerleri ile klinik (aile hikayesi, atak geçirme sıklığı ve şiddeti, ataklar esnasında ateş, eklem ağrısı, göğüs ağrısı, karın ağrısı, ciltte döküntü varlığı, beden kitle indeksi, tanı yaşı, ek hastalık öyküsü, kullanılan ilaçlar, diyalize girip girmediği, giriyor ise süresi, sigara kulanım öyküsü, kolşisin tedavisinin düzenli kullanıp kullanılmadığı ve dozu) ve laboratuvar (beyaz küre, trombosit sayısı, ortalama trombosit volümü, albumin, fibrinojen, ferritin, transferin, eritrosit sedimentasyon hızı (ESH), C-reaktif protein (CRP), high sensitif C-reaktif protein (HsCRP), haptoglobulin, kreatinin, kan üre azotu (BUN), proteinüri tespiti için spot olarak alınmış olan idrar örneğinde total protein/kreatinin, İnterlökin-6 (IL-6), İnterlökin-8 (IL-8), tümör nekrozis faktör-alpha (TNF-α) ve serum amiloid A (SAA)) değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: M694V homozigot gen mutasyonu olanlarda ortalama HsCRP değeri, M694V heterozigot + M680I heterozigot birleşik, M680I heterozigot, M694V heterozigot ve E148Q heterozigot mutasyonları olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptandı (p=0,050). AAA tanılı Hp pozitif grupta Hp eradikasyonu sonrası atak geçiren hasta sayısı % 60 azaldı ve bu azalma istatistiksel olarak anlamlı saptandı (p=0,037). AAA tanılı Hp pozitif grupta Hp eradikasyonu sonrası atak geçirme sıklığı istatistiksel olarak anlamlı derecede azaldı (p=0,028). AAA tanılı grupta CRP değeri, her iki kontrol grubundan da istatistiksel olarak daha yüksek saptandı (p=0,013). AAA tanılı grupta HsCRP değeri, her iki kontrol grubundan da istatistiksel olarak daha yüksek saptandı (p=0,028). AAA tanılı Hp pozitif grupta Hp eradikasyonu sonrası, eradikasyon öncesine göre CRP (p=0,013) değerinde, HsCRP (p=0,027) değerinde, trombosit sayısında (p=0,022) ve albumin değerinde istatistiksel olarak anlamlı düşüş saptandı (p=0,030). Sonuç: AAA hastalarında Hp eradikasyonu ile klinik olarak atak geçiren hasta sayısı ile atak geçirme sıklığında ve laboratuvar olarak trombosit sayısı, HsCRP ve CRP değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma tespit ettik. Enflamasyonun atak dışı dönemde de devam ettiği kanıtlanmış olan AAA hastalarında, kronik enflamasyonun neden olduğu sekonder komplikasyonların gelişmesinin azaltılabilmesi için, bu enflamasyona katkıda bulunabileceği düşünülen Hp infeksiyonu varlığının araştırılması ve pozitif tespit edilen hastalara Hp eradikasyon tedavisi verilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the inflammatory and clinical response after Helicobacter Pylori eradication in Familial Mediterranean Fever (FMF) patients, and to evaluate whether there is a change in the ongoing inflammation and clinical response in the non-attack period. Material and Method: Which was admitted to the polyclinics of the Internal Medicine Department of Atatürk University Medicine Faculty between the year of 2018-2019 and accepted to participate in the study, no Hp eradication was performed in the last 2 years, the diagnosis was confirmed according to Tel-Hashomer criteria and diagnosed as FMF of 64 patients with dyspeptic complaints in the off-attack period and 31 volunteer Hp positive control patients who were given Hp eradication only because of dyspepsia, The 33 healthy volunteers control group who were hospitalized for examining consisted and had no additional disease and no focus of infection. The Hp eradication therapy was given to patients who were found positive for Hp. Pre-eradication groups compared between themselves and post-eradication group compared with Pre-eradication groups with clinical values (family history, frequency and severity of attacks, fever during attacks, joint pain, chest pain, abdominal pain, skin rash presence, body mass index, age of diagnosis, history of additional disease, used drugs, whether it entered into dialysis or not, , duration, smoking history, the usage of colchicine treatment regularly used and dose) and laboratory (white cell, platelet count, mean platelet volume, albumin, fibrinogen, ferritin, transferrin, erythrocyte sedimentation rate (ESR), C-reactive protein (CRP), high-sensitive C-reactive protein (HsCRP), haptoglobulin, creatinine, blood urea nitrogen (BUN), total protein / creatinine in the urine sample for spot detection of proteinuria, Interleukin-6 (IL-6) ), Interleukin-8 (IL-8), tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) and serum amyloid A (SAA) and values were compared. Results: Mean HsCRP value was significantly higher in patients with M694V homozygous gene mutation than M694V heterozygote + M680I heterozygous conjugate, M680I heterozygote, M694V heterozygote and E148Q heterozygote mutations (p = 0.050). In the Hp positive group diagnosed with AAA, the number of patients who had attack after Hp eradication decreased by 60% and this decrease was statistically meaninful (p = 0.037). The frequency of attack after Hp eradication was significantly lower in the Hp positive group diagnosed with AAA (p = 0.028). CRP value was higher in the AAA group than the control group (p = 0.013). In the AAA group the HsCRP value was statistically higher than both control groups (p = 0.028). There was a statistically significant decrease in CRP (p = 0.013), HsCRP (p = 0.027), platelet count (p = 0.022) and albumin(p = 0.030), the Hp positive group was diagnosed with AAA the value of pre-eradication was decreased than the post-eradication. Conclusion: We found a statistically significant decrease who clinically had number of attacks and frequency of attacks and laboratory platelet count, HsCRP and CRP values in the patients with AAA Hp eradication. The patients which inflammation persists in non-attack period who were diagnosed with AAA, which is thought to contribute and In order to reduce the development of secondary complications caused by chronic inflammation, it is thought to be suggested to investigate the presence of Hp infection to this inflammation and give eradication therapy to the positive patients.