Sentetik esrar (bonzai) kullanımı ile acil servise başvuran hastaların analizi
Analysis of the patients admitted to emergency department with synthetic cannabinoid (bonsai) abuse
  1. Tez No: 496759
  2. Yazar: İLKER GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM YİĞİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Sentetik kannabinoid, bonzai, epidemiyolojik özellik, Synthetic cannabinoids, Bonzai, epidemiologic characteristics
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Madde alımı sonrası acil servise hasta başvuruları sık olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, acil servisimize Bonzai adı ile bilinen sentetik kannabinoid alımı ile doğrudan başvuran hastaların epidemiyolojik ve klinik özelliklerini incelemektir. Gereç ve yöntem: Araştırma Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil servisine madde alımı sonrası başvuran hastaların dosyaları geriye dönük olarak incelenerek yapıldı. 01.07.2015 - 31.07.2017 tarihleri arasında, Bonzai adı ile bilinen sentetik kannabinoidleri kullanarak doğrudan acil servisimize başvuran hastalar, hastane bilgi işlem programı kayıtlarından belirlendi. Hastaların yaş, cinsiyet, başvuru şikâyeti, bilinç durumu, vital bulguları ve acil servisteki tedavi süreçleri çalışma formuna kaydedilerek tanımlayıcı istatistikleri yapıldı. Bulgular: Belirtilen sürede toplam 47 hastanın acil servisimize başvurduğu ve hastaların 45'inin erkek, sadece 2'sinin kadın olduğu belirlendi. Hastaların yaş ortalaması 23.3 ± 6.8 idi. 16-24 yaş grubunda 33 hasta, 25-35 yaş grubunda 12 hasta, 35 yaş üzeri 2 hasta tespit edildi. Toplam 30 hastada bilinç değişikliği mevcuttu. Toplam 29 hastada taşikardi, 24 hastada hipertansiyon gibi kardiyak yan etkilerin olduğu görüldü. Otuz dokuz hastanın acil serviste değerlendirilerek taburcu edildiği, yatarak tedavi ihtiyacı belirlenen 5 hastadan 4'ünün yoğun bakım ünitelerine yatırıldığı belirlendi. 1 hastanın yoğun bakım yatışı sırasında hayatını kaybettiği belirlendi. Sonuç: Sentetik kannabinoid alımı özellikle genç erkeklerde sık görülmektedir. En fazla nörolojik ve kardiyak yan etkiler ortaya çıkmaktadır. Konuyla ilgili eğitimlerle hekimlerin bilgi düzeyi artırılmalı ve daha kapsamlı epidemiyolojik ve klinik veriler için, çok merkezli çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Patient admissions after substance abuse are frequent in Emergency departments. The aim of this study was to determine the epidemiological and clinical characteristics of patients who directly referred to our emergency department with abuse of synthetic cannabinoid known as Bonzai. Material and methods: The study was carried out in Akdeniz University Hospital retrospectively by reviewing the files of the patients who applied to the emergency department after taking synthetic cannabinoids. Between 01.07.2015 - 31.07.2017, patients who applied directly to our emergency department after using synthetic cannabinoids, known as Bonzai, were identified in the hospital data processing program records. Descriptive statistics were made by recording the age, gender, complaint of the patients, consciousness status, vital findings and emergency treatment procedures of the patients in the study form. Results: A total of 47 patients were admitted to our emergency department between the specified dates. 45 patients were male and 2 patients were female. The mean age of patients was 23.3 ± 6.8. There were 33 patients in the 16-24 year age group, 12 patients in the 25-35 year age group and 2 patients in the over 35 age group. 30 patients had altered mental status. Cardiac side effects such as tachycardia (29 patients) and hypertension (24 patients) were found in most of the patients. Thirty nine patients were evaluated in the emergency department and discharged from hospital. Four of the 5 patients who need inpatient treatment, were admitted to intensive care units. 1 patient died during intensive care unit hospitalization. Conclusion: Synthetic cannabinoid intoxication is especially common in young males. Mostly, neurological and cardiac side effects occur. The level of knowledge of the physicians should be increased through relevant trainings and multi-centered studies should be carried out for more comprehensive epidemiological and clinical data.