Otolog nakil adayı lenfoma ve multipl myelom hastalarında mobilizasyon başarısızlığına etki eden faktörler ve mobilizasyon başarısızlığının hastalık prognozuna etkisi
Factors affecting the mobilization failure in autologous hematopoetic stem cell transplantation for lymphoma and multiple myeloma patients and effects of mobilization failure on prognosis
- Tez No: 496794
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA NALÇACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Otolog hematopoetik kök hücre nakli, Multipl myelom, Lenfoma, Mobilizasyon başarısızlığı, Prognostik faktörler, Autologous hematopoetic stem cell transplant, Multipl myeloma, Lymphoma, Mobilization failure, Prognostic factors
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Otolog hematopoetik kök hücre nakli lenfoma ve myelom hastalarında sık kullanılan ve önemli bir tedavi modalitesidir. Biz bu çalışmada lenfoma ve myelom hastalarında mobilizasyon yetersizliği oranlarını, mobilizasyon yetersizliğine katkıda bulunabilecek faktörleri, başarısız mobilizasyon olanlarda tekrar mobilizasyon sonrası başarı durumlarını, mobilizasyon yapılan tüm hastalarda transplantasyon gerçekleşip gerçekleşmediğini ve hastaların son durumlarının incelenmesini amaçladık. Materyal ve Metod: Mart 2014 - Şubat 2017 tarihleri arası İ.Ü İTF Otolog KİT servisinde mobilizasyon amaçlı yatan 85 MM ve lenfoma hastası retrospektif olarak ele alınmıştır. Bu hastaların daha önce aldıkları kemoterapi rejimleri ve aldıkları kür sayısı, radyoterapi öyküsü , mobilizasyon amaçlı ilk yatışları esnasındaki hemogram, kreatinin ve LDH değerleri incelenmiştir. Hastaların mobilizasyon başarısı, toplanan CD34(+) kök hücre sayısı ve nakil olup olamadıklarına bakılmıştır. Bulgular: 85 hastanın 11' inde mobilizasyon başarısızlığı nedeniyle 2.kez mobilizasyon amaçlı yatış yapılmış olup; bu hastaların 10 tanesinde 2.mobilizasyon başarılı olmuştur.(%90.9) Toplamda 50 myelom ve 28 lenfoma hastası olmak üzere 78 hastaya nakil yapılmıştır. (%91.7) Takipler boyunca 16 hasta ex olmuştur. Bunların 11 tanesi nakil sonrası ex olan hastalardır. Toplam mortalite %18.8 iken; nakil sonrası mortalite %14.1 olarak hesaplanmıştır. Nakil sonrası 18 hastada nüks-progresyon saptanmış olup (%23.1); nakil sonrası ortalama nüks-progresyon süresi 6.05±4.38 ay olarak hesaplanmıştır. Mobilizasyon başarsızlğı olup 2.kez yatmış olan 11 hastanın ilk başarısız mobilizasyon öncesi hemogram, kreatinin, LDH değerleri, aldıkları kemoterapiler, radyoterapi öyküsü olup olmadığı ve toplama rejimleri diğer hastalarla karşılaşırılmıştır. Bu 11 hastada mobilizasyon öncesi ortalama Hb, lökosit ve nötrofil sayıları ortalamalarının diğer hastalara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı ölçüde daha düşük olduğu saptanmıştır. (Hb ortalaması: 10.8-12.1 g/dl (p=0.023), nötrofil sayısı ortalaması: 2.300-3.700/mm3 (p=0.008), lökosit sayısı ortalaması: 3900-5850/mm3 (p=0.011)). Mobilizasyon öncesi diğer parametrelerde istatistiksel bir farklılık görülmemiştir. Ayrıca mobilizasyon başarısızlığı nedeniyle ikinci kez yatışı yapılmış olan 11 hastanın geri kalan hastalarla yapılan karşılaştırmasında da nakil varlığı, mortalite varlığı veya nakil sonrası nüks-progresyon varlığı oranlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Otolog kemik iliği nakli aşamalı bir işlem olup bu işlemde en önemli aşama mobilizasyon aşamasıdır. Mobilizasyon başarısızlığına katkıda bulunan bir çok faktör literatürde tanımlanmıştır. Bizim çalışmamızda retrospektif olarak mobilizasyon yapılan 85 hastadan mobilizasyon başarısızlığı nedeniyle 2.kez mobilizasyon amaçlı yatmış 11 hasta incelenmiştir. Bu hastalarda ilk yatışta mobilizasyon başarısızlığına etki eden faktörler , 2.mobilizasyonda başarı durumları, değerlendirmiş olduğumuz tüm hastaların nakil olup olmadıkları ile hastaların son durumları incelenmiştir. Sonuç olarak bu 11 hastanın diğer mobilizasyon yapılan hastalarla karşılştırıldığında Hb, nötrofil ve lökosit sayı ortalamalarının istatistiksel olarak daha düşük olduğu görülmüştür. Bu bulgu en son literatür verileriyle de benzerlik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
2) ABSTRACT Objectives: Autologous hematopoetic stem cell transplantation is frequent and essential treatment modality in lymhoma and multipl myeloma. We evaluated the rates of mobilization failure, factors that may contribute to poor mobilization and success rates after remobilization in lymphoma and multipl myeloma patients. Also whether aoutologous stem cell transplantation proceeded or not were analysed in all patients Materials anad Methods: 85 myeloma and lymphoma patients who were hospitalized for mobilization in Istanbul Univeristy Istanbul Faculty of Medicine autologous stem cell transplation service between March 2014 and February 2017 were evaluated retrospectively. Chemotherapy regimens and the numbers of chemotheraphy cycles they received before, previous radiotherapy administration , hemogram, creatinine and LDH values before first mobilization were investigated. The mobilization success of the patients, the number of CD34 (+) stem cells collected and whether they could be transplanted or not were examined. Results: 11 patients were hospitalized for the second time due to failure of first mobilization. Second mobilization success rate was 90.9 % in these patients. Autologous bone marrow transplantation rate was 91.7 % overall the study.(78 of 85 patients) During this study 16 patients died. 11 of these 16 patients were expired after transplantation . Overall mortality and postransplantation mortality rates were 18.8 % and 14.1 % respectively. Reccurrence-progression rate was 23.1 % after transplantation (18 patients) and the mean duration of recurrence-progession after transplantation was 6.05±4.38 months. Chemotherapy regimens and the numbers of chemotheraphy cycles they received before, previous radiotherapy administration , hemogram, creatinine and LDH values before first mobilization were investigated in 11 patients were hospitalized for the second time due to failure of first mobilization. Also these data were compared with the data of remaining patients except these 11 poor mobilizers. The mean Hb, leukocyte and neutrophil counts before mobilization in these 11 patients were found to be statistically significant lower than the other patients.(Mean Hb: 10.8 - 12.1 g/dl (p=0.023), mean neutrophil count: 2.300-3.700/mm3 (p=0.008), mean leukocyte count: 3900-5850/mm3 (p=0.011)) No statitistical differences were observed in other parameters before mobilization. Also there were no statistical differences in the rates of transplantation, mortality or postransplantation reccurrence-progression between 11 poor mobilizers and the other patients. Conclusion: Autologous hematopoetic stem cell transplantation is a multistage procedure and the most important stage in this process is the mobilization. Factors affecting the mobilization failure in poor mobilizers and success rates in second mobilization were evaluated. Also whether aoutologous stem cell transplantation proceeded or not were analysed in all patients. Consequently mean Hb, mean leukocyte and neutrophil counts before mobilization in 11 poor mobilizers hospitalized for the second time due to failure of first mobilization were found to be statistically significant lower than the other patients. These findings are similiar to the recent literature papers.