Türkiye süper ligi 2013-2014 / 2014-2015 sezonlarında atılan gollerin bazı değişkenlere göre analizi
Analysis on some variable of goals scored in Turkish super league in 2013/2014, 2014/2015
  1. Tez No: 496914
  2. Yazar: ŞÜKRÜ OCAKBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR BOSTANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Maç Analizi, Gol, Hücum taktiği, Performans, Match analysis, goal scored, attacking tactics, performans
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET OCAKBAŞI, Şükrü. Türkiye Süper Ligi 2013-2014 / 2014-2015 Sezonlarında Atılan Gollerin Bazı Değişkenlere Göre Analizi ( Yüksek Lisans), Çorum, 2018. Bu çalışmanın amacı, Türkiye Süper Liginde 2013-2014 ve 2014-2015 sezonlarında oynanan maçlarda gol ile sonuçlanan hücumları belirlemek, gol oluşumunu etkileyen faktörleri çeşitli parametrelere göre incelemek ve Türkiye Süper Liginin hücum organizasyonları açısından genel görünümünü ortaya koymaktır. İki sezonda oynanmış toplam 612 maçta atılan 1675 gole Turkcell Süper Liginin yayıncı kuruluşu olan Lig TV'nin resmi olarak yayınladığı maç özetlerinden ulaşılmıştır. Elde edilen görüntülerin analizi profesyonel maç analiz programlarından biri olan E-analizde yapılmıştır. Çalışma da elde edilen verilerin istatiksel analizi için SPSS 19.0 paket programı kullanılmıştır. Bu çalışma da değişkenlerin normal dağılım gösterip göstermediği Kolmogrov-Smirnov ve çarpıklık basıklık değerlerine bakılarak karar verilmiştir. Araştırmadaki veriler normal dağılım sergilemediklerinden dolayı değişkenler arasında anlamlı farklılık olup olmadığını belirlemek amacıyla parametrik olmayan Ki-kare testi kullanılmıştır. Sezonlar arasında golleri atanların yerli ve yabancı futbolcu olma durumuna göre anlamlı bir ilişki yoktur (p>,05). Her iki sezonda da en fazla gol sağ ayakla atıldığı bulunmuştur (p,05). Hücum yönlerine göre merkezden yapılan ataklarda orta parametresinde, sağ kanattan şut ile köşe atışı ve sol kanattan ise dripling verilerinde anlamlılık gözlenmiştir (p0,05). Sonuç olarak, birbirini takip eden 2 sezon arasında Türk futbolunun taktiksel yaklaşım açısından değişmemiştir, fakat 14/15 sezonunda hızlı hücumun daha çok tercih edildiği görülmüştür. Buna ilaveten tüm sezon boyunca müsabakaların her anında oyuncular fizik, kondisyon ve konsantrasyon düzeylerini en üst seviyede tutmaları için antrenman sezonunun iyi planlanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Analysis on some variable of goals scored in Turkish Super League in 2013/2014, 2014/2015 Ocakbaşı, Şükrü. Çorum, 2018. (master's degree) Aim of this study, designate the attacks ended up with goals in the matches played in 2013/2014 2014/2015 Turkish Super League, survey the factors to creations of the goals with variable parameters and getting and overwiev about the attacking organizations in Turkish Super League. In this two seasons, played 617 matches 1675 goals were scored and these displays have been reached from Turkish Super League official broadcasting company Lig Tv's highlights. Reached displays analysis have been made on, one of the Professional programmes by E-Analiz. SPSS 19.0 patch programme was used to get the statistical result from this study. It was decided by normally scattered, ki-kare that is not a prametric test was used to see whether a meaningful difference among variables. There is no correlation in froigner and native footblallers scored in these seasons (p>,05). In both these seasons goals were scored with right foot mostly (p,05). According to attacking positions, center attacking positions parameter, shooting in right wing, cornering and left wing dribblings datas showed meaningful results (p0,05). As a result, Turkish football tactical approach hadn't been changed in following these two seasons but in 14/15 it is observed that fast attacking was more prefered. In addition to that training season must be planned carefully to keep footballers physical, conditional and concentration levels high during the season.