Türkiye ve Romanya'da beden eğitimi ve spor alanında öğrenim gören üniversite öğrencilerinin okullarından memnuniyetlerinin değerlendirilmesi (Hitit Üniversitesi ve Spiru Haret Üniversitesi örneği)
'the evaluation of satisfaction of university student's in the school of physical education and sports in Turkey and romania (Hitit and spiru Haret University sample)'
  1. Tez No: 496915
  2. Yazar: ERCAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇALIK VELİ KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Spor, Health Education, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor, Memnuniyet, Physical Education and Sport, Satisfaction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Türkiye'de beden eğitimi ve spor alanında açılan fakülte ve yüksekokulların sayısının artması ile birlikte eksikliklerin giderilmesi bakımından spor eğitimi veren fakültelerdeki öğrencilerin memnuniyetlerinin karşılaştırılması fakültelere önemli bilgiler sağlayacağı düşünülmektedir. Bu araştırmada, Hitit Üniversitesi ve Spiru Haret Üniversitesi öğrencilerinin fakültelerine yönelik memnuniyet düzeylerinin cinsiyet, yaş grupları ve sınıflarına göre değişimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Hitit Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nden 194, Spiru Haret Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Fakültesi'nden 181 öğrenci oluşturmuştur. Bu çalışmada veri toplama aracı olarak 20 maddeden oluşan ''Öğrenci Okul Değerlendirme Anketi'' kullanılmıştır. Araştırma verilerin çözümlenmesinde betimsel istatistik yöntemlerden frekans, yüzde dağılımları, ortalama ve standart sapma kullanılmıştır. Verilerin normal dağılım göstermediği kabul edilerek Ki Kare(Chi Square) testi kullanılmıştır. Araştırmada hata payı 0,05 olarak alınmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre okullarından memnuniyet açısından Hitit Üniversitesi öğrencilerinin verilen eğitimin uygunluğu, ders AKTS kredilerinin yeterliği, seçmeli derslerin yeterliği, ders içerikleri ile beklentilerinizin uyumu, derslerin güncelliği maddeleri yaş gruplarına göre farklılaştığı belirlenmiştir. Sınıflara göre farklılıklar değerlendirildiğinde; Spiru Haret Üniversitesi'nde; zorunlu derslerin yeterliği, erasmus olanakları ve derslerin güncelliği maddelerinde 2. ve 3. sınıflarda memnuniyet düzeyinin anlamlı farklılaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The comparing of student satisfaction in faculties will provide to faculties an important information in point of removex deficiency together with increased the number of physical education and sports schools. In the research, it was aimed to determine satisfaction levels acccording to sex, age grroups and classes according to the faculties of Hitit üniversity and spiru haret üniversity students. The research, screening method was used. 194 students from Hitit Üniversity sports science faculty and 181 students from physical education and sports faculty of Spiru Haret Üniversity have created the sample of the research. In this study, we used to student-school assessment questionnaire consisting of that 20 items was as data collection tool. In the analysis given in the research, frequency and percentage distributions were used in descriptive statistical methods.( Chi square) test was used, assuming that the data are not normally distributed. The error magrin in the survey was taken as 0.05 According to the results of the research, it was determined that the conformity of the education given by Hitit Üniversity students, education and activity satisfaction in two schoools were differentiated. According to age groups, in dimension education Hitit Üniversity students' satisfaction are found differently with regards to given education, ECTS sufficiency, optional lessons sufficiency, goodness of lesson context and expectation, lessons' actuality. According to class, education opportunity were differentiated in upper class in Spiru Haret. The Education and Teaching facilities, Erasmus possibilities the validity of lessons in 2 and 3 classes and the qualifications of students at Spiru Haret Üniversity in signifıcant difference satısfaction.