Endometrium kanserinde myometrial invazyonun preoperatif ultrasonografik, intraoperatif makroskopik, intraoperatif frozen ve postoperatif patolojik değerlendirilmesi
Preoperative ultrasonographic, intraoperative macroscopic, intraoperative frozen and postoperative pathologic evaluation of myometrial invasion in endometrium cancer
- Tez No: 496981
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TARIK YALÇIN
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrium kanseri, myometrial invazyon, frozen, Endometrium cancer, myometrial invasion, frozen section
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Endometrium kanseri kadınlarda meme, barsak ve akciğer kanserinden sonra dördüncü en sık görülen kanserdir. Genel olarak bakıldığında kadınların yaşamları boyunca % 2-3'ünde endometrium kanseri gelişecektir. Bu çalışmada, endometrium kanserinde myometrial invazyonun preoperatif ultrasonografik, intraoperatif makroskopik, intraoperatif frozen ve postoperatif nihai patolojik sonucunun karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 2014 Temmuz-2017 Temmuz arasında ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Bilim dalında Endometrium kanseri tanısı ile cerrahi evreleme ve tedavi yapılan, Patoloji Anabilim Dalı'nda raporlanan endometrial biopsi sonucunda grade 1 ve grade 2 endometrioid tipte endometrium kanseri saptanan toplam 68 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. Grade 3 endometrim kanseri, non endometrioid tip endometrium kanseri ve neo-adjuvan kemoterapi almış hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Çalışmamızda grade 1 ve/veya grade 2 endometrial adenokanserlerin preoperatif ultrasonografik değerlendirilmesinin sensivitesi %56, spesifitesi %86, PPV %68 NPV %79 olarak bulunmuştur. İntra operatif myometrial invazyonun makroskopik değerlendirilmesinin ise sensivitesi %34, spesifitesi %100, PPV %100 NPV %75 olarak bulunmuş olması intraoperatif makroskopik değerlendirilmenin cerrahi süreyi kısaltmada etkin bir yöntem olabileceği düşünülmüştür. Benzer şekilde frozen değerlendirilmesinin sensivitesi %52, spesifitesi %100, PPV %100, NPV %80 bulunmuş olması, makroskopik değerlendirmenin frozen değerlendirmenin yerini alabileceği kanısı yaratmıştır. Ancak bu konuda son sözü söyleyebilmek için, daha anlamlı sonuçlar açısından daha fazla hastayla yapılacak prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Endometrium cancer is the fourth most common cancer in women after breast, colon and lung cancer. In general, endometrium cancer will develop in 2-3% of women throughout their lives. In this study, we aimed to compare preoperative ultrasonographic, intraoperative macroscopic, intraoperative frozen and postoperative ultimate pathological results of myometrial invasion in endometrium cancer. A total of 68 cases with grade 1 and grade 2 endometrioid type endometrium cancers diagnosed as endometrial biopsy reported in Department of Pathology, Department of Gynecologic Oncology at ESOGU Medical Faculty Hospital between July 2014 and July 2014 were included in the study. Grade 3 endometrial cancer, patients with non-endometrioid type endometrium cancer and neo-adjuvant chemotherapy were not included in the study. In our study, the preoperative ultrasonographic evaluation of grade 1 and / or grade 2 endometrial adenocarcinoma revealed sensivities 56%, specificity 86%, PPV 68% NPV 79%. The macroscopic evaluation of intraoperative myometrial invasion was 34%, specificity 100%, PPV 100% NPV 75%, and it was thought that intraoperative macroscopic evaluation could be an effective method in shortening the surgical period. Similarly, the presence of sensivities of 52%, specificity of 100%, PPV of 100%, NPV of 80% resulted in the idea that the macroscopic evaluation may take place in the frozen evaluation. However, in order to be able to say the last word in this regard, there is a need for prospective studies to be made with more patients for more meaningful results.