Gebeliğin intrahepatik kolestazında serum farnesoid reseptör x (FXR) düzeyleri
To investigate Farnesoid Receptor X levels in women with intrahepatic cholestasis of pregnancy compared to women with uncomplicated pregnancies
  1. Tez No: 497018
  2. Yazar: NESİBE KARAAĞAÇ
  3. Danışmanlar: UZMAN AHMET TAYYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik Kolestazı, Safra Asit, Farnesoid X reseptörü
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Amaç: Gebeliğin intrahepatik kolestazında serum Farnesoid Reseptör X düzeylerinin değerlendirilmesi ve sağlıklı gebeler ile karşılaştırılması. Materyal ve Metod: Vaka kontrollü bu çalışmaya 50 intrahepatik kolestazlı gebe ile 30 sağlıklı gebe dahil edildi. Serum Farnesoid Reseptör X düzeyleri ile ölçüldü. Bulgular:Maternal yaş, beden kitle indeksi ve serum örneğinin alındığı gebelik haftası iki grup arasında benzerdi. Doğumdaki gebelik haftası ve yenidoğan doğum ağırlığı gebeliğin intrahepatik kolestazında anlamlı olarak daha azdı. Total safra asiti, alanin aminotransferaz ve aspartat aminotransferaz düzeyleri gebeliğin intrahepatik kolestazı grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksekti. Serum FXR düzeyleri açısından kontrol grubu ile kolestaz grubu arasında anlamlı fark yoktu(sırasıyla; 1.339 (0.824) ,1.129 (0.374) ,p=0.104).FXR düzeyleri ile yaş, vücut kitle endeksi, gebelik haftası, doğum haftası ve doğum ağırlığı ayrıca karaciğer fonksiyon testleri ve safra asitleri arasında korelasyon saptanmadı. Sonuç:Maternal serum FXR düzeyleri gebeliğin intrahepatik kolestazında değişmemektedir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: To investigate Farnesoid Receptor X levels in women with intrahepatic cholestasis of pregnancy compared to women with uncomplicated pregnancies. METHODS:This case controlled study was conducted in 50 pregnant women with intrahepatic cholestasis of pregnancy and 30 randomly selected healthy pregnant women who formed the control group. Serum Farnesoid X Receptor levels were measured usinganenzyme-linked immunosorbent assay. RESULTS: Maternal age, body mass index at assessment, and gestational age at blood sampling were similar between the two groups. Duration of pregnancy was shorter and mean birth weight was significantly lower in the intrahepatic cholestasis group compared to the control group. Total bile acid, alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase levels were significantly higher in the intrahepatic cholestasis group group than in the control group. There was no significant difference in serum farnesoid X receptor levels (1.339 (0.824),1.129 (0.374) ,p = 0.104, respectively). There were no significant correlation between Farnesoid X Receptor levels and age, body mass index, gestational age at sampling, gestational age at delivery and birth weight as well as liver function tests and total bile acid levels. CONCLUSIONS: Serum Farnesoid X receptor levels did not vary between pregnancies complicated by intrahepatic cholestasis of pregnancy and the healthy pregnancy control group. KEYWORDS: Intrahepatic cholestasis of pregnancy, Bile acid, Farnesoid X receptor