Lomber disk hernisi ameliyatlarında cerrahi kapamaya geçmeden önce epidural alanın üzerine yerleştirilen, hemostata emdirilmiş düşük doz morfinin, postoperatif ağrı kontrolündeki etkinliğini değerlendirmek
Evaluation of effectiveness of low dose morphine soaked hemostat, placed on the epidural area before surgical closure on the pain control of lumbar disc surgeries
- Tez No: 497064
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF TUNALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: ağrı, lomber mikrodiskektomi, morfin, dural kese, pain, lumbar microdiscectomi, morphine, dural sac
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Ağrı, tüm cerrahi uygulamaların ardından, morbidite ve mortaliteyi artırabilmektedir. Postoperatif ağrı yönetiminde altın standart olan opioidlerin pek çok istenmeyen etkisi vardır. Çalışmamızda mikrodiskektomi olgularında, düşük dozda morfini duranın üzerine yerleştirilen selüloz hemostat aracılığıyla uygulayarak, analjezik etkinliğini ve yan etki profilini araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metot: 16-70 yaş, ASA sınıfı I-II olan mikrodiskektomi yapılacak 44 hasta, kapalı zarf yöntemiyle üç gruba randomize edildi. A grubunda, ameliyat bitiminde kapamaya geçmeden, emilebilir selüloz kanama durdurucuya 1 mg morfin emdirilerek duranın üzerine yerleştirildi. B grubunda 2 mg morfin ve C (kontrol) grubunda salin (%0,9 NaCl) kullanıldı. Tüm hastalara ameliyat bitiminde İV morfin HKA başlandı. Ameliyattan sonra 24 saatte altı kez değerlendirilen hastaların vital bulguları, sedasyon ve ağrı düzeyleri, morfin tüketimleri ve morfin yan etkileri kayıt altına alındı. Çalışmamızın birinci sonlanım noktası, lokal uygulanan düşük doz morfin, yeterli analjezi sağlayarak HKA kullanımını azaltır, ikinci sonlanım noktası, buna bağlı olarak istenmeyen opioid etkilerinin ortaya çıkışı azalır, olarak belirlenmiştir. Bulgular: Gruplar arasında, VAS, HKA kullanımı, toplam morfin tüketimi, istenmeyen opioid etkileri bakımından fark bulunmadı. Her grubun kendi içinde, ilk kontrol ve sonraki saatlerin karşılaştırmasında, kan basıncı ve VAS skorlarında zaman içinde istatistiksel olarak anlamlı düşüş, HKA kullanımında ve kümülatif morfin tüketiminde anlamlı artış tespit edildi. Sonuç: Mikrodiskektomilerde, postoperatif analjezinin sağlanması, HKA kullanımının ve istenmeyen opioid etkilerinin azaltılması amacıyla yaptığımız çalışmada, cerrahi alana yerleştirilen morfin emdirilmiş kanama durdurucu selüloz materyalin, bu amaçla kullanımının uygun olmayabileceği, bununla birlikte daha geniş hasta gruplarında araştırılması gerektiği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Aim: The pain can increase both mortality and morbidity after all surgical procedures. As the gold standard for postoperative management of pain, opioids have numerous adverse effects. In this study, we aimed to evaluate the analgesic efficacy and adverse effects of low dose morphine-soaked cellulose hemostat placed on the dural sac in the microdiscectomy cases. Materials and Methods: 44 patients who are all 16-70 years old and whose ASA classes are I-II included, were randomized into three groups with closed envelope technique. In group A, 1 mg morphine-soaked absorbable cellulose hemostats placed over the dural sac. In group B, 2 mg morphine and in group C (control) %0,9 NaCl is used. All patients received iv morphine PCA. The first endpoint of our study is that locally-applied low dose morphine decreases PCA usage by providing adequate analgesia, and the second end-point is with this technique opioid adverse effects will be decreased. Results: As the VAS, PCA usage data, total morphine consumption and adverse effects of morphine compared for all groups, no significant difference is founded. For all groups, with the comparison of the first control time and the following hours, decrease in the blood pressure and VAS scores; an increase in the PCA usage and cumulative morphine consumption were statistically significant. Conclusions: We found that the morphine-soaked cellulose material which placed in the surgical site may not be suitable for pain control, however, further research with larger patient groups may be done.