Sigara kullanan ergenlerde ayrılma bireyleşme ve geçiş nesnesi kullanımının değerlendirilmesi
Evaluation of separation individuation and transitional object usage in adolescent smokers
- Tez No: 497063
- Danışmanlar: DOÇ. BURAK DOĞANGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Sigara, Geçiş Nesnesi, Ayrılma, Bireyleşme, Adolescence, Cigarette, Transitional Object, Separation, İndividuation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Amaç: Sigara kullanımı erken gelişimsel özellikler ile ilişkili olabilmektedir. Bu çalışmada sigara kullanan ergenlerin ayrılma bireyleşme özelliklerinin ve geçiş nesnesi kullanımlarının araştırılması ve bu etkinin klinik populasyon ve toplum örneklemi açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamız kesitsel nitelikte olup, örneklemi Cerrahpaşa Çocuk Psikiyatrisi polikliniğine başvuran 151 ergen ve daha önce klinik başvurusu olmayan 156 ergenden oluşmaktadır. Çalışmaya katılanlar sigara kullanım durumuna göre 2, klinik başvuruya göre 4 gruba ayrılmıştır. Sosyodemografik veri formu, sigara kullanımı bilgi formu, geçiş nesnesi soruları, güçler güçlükler anketi ergen formu, çocuk depresyon ölçeği ve çocuklar için durumluk sürekli kaygı envanteri kullanılmıştır. Veriler Ki kare testi, Fisher Exact ki kare testi, Student t testi, Mann Whitney U testi , Kruskal Wallis testi, ANOVA, MANOVA, MANCOVA ve lojistik regresyon analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Ergenlik geçiş nesnesine sahip olma klinik başvurusu olan sigara kullanıcılarında yüksek bulunmuştur (p=0,013). Çocukluk çağı geçiş nesnesinin yorgunluk nedeniyle kullanımı klinik başvurusu ve sigara kullanımı olan ergenlerde yüksek bulunmuştur(p=0,025). Ergenlik geçiş nesnesinin de yorgunluk durumlarında (p=0,033) ve kaygılı korkmuş hissedilen dönemde kullanımı (p=0,012) sigara içen ergenlerde yüksek saptanmıştır. Yutulma anksiyetesi, ihtiyacı inkar ve red beklentisi, pratik yapma ve aynalama puanları sigara kullananlarda yüksek iken, ayrılma anksiyetesi, öğretmene yapışma, bakım arama skorları düşük bulunmuştur. Regresyon analizinde ayrılık anksiyetesi ve red beklentisi skorlarının sigara kullanımının yordayıcısı olduğu bulunmuştur. Sonuç: Sigara kullanan grupta ayrılma bireyleşme süreçleri ve geçiş nesnesi kullanım açısından bazı farklılıklar bulunmaktadır. Bu durum erken gelişim özelliklerinin sigara kullanımı ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Smoking has been associated with early developmental features. In this study, it is aimed to investigate the separation individuation characteristics and transitional object use of smoker adolescents and to compare this effect in clinical and community sample. Method: Our study is cross-sectional and sample consisted of 151 adolescent who admitted to Cerrahpaşa Child Psychiatry outpatient clinic and 156 adolescent who have not had referral to psychiatry department previously. Participants were divided two groups according to their smoking status and acording to clinical referral status were divided into four groups. Sociodemographic data form, cigarette information form, transitional object questions, strenght and difficulties questionnaire-adolescent form(SDQ), child depression inventory(CDI) and state-trait anxiety inventory for children(STAI) were used. Data was analyzed with using Ki square, Fisher Exact test, student t test, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test, ANOVA, MANOVA, MANCOVA and logistic regression analysis. Findings:Having adolescent transitional object was higher in smokers in clinical sample(p=0,013). The use of the childhood transitional object for fatigue was found to be higher in clinical sample(p=0,025). The use of the adolescent transitional object for fatigue(p=0,033) and anxious-frightened period was higher in smokers(p=0,012). Engulfment anxiety, need denial, practicing mirroring and rejection expectancy were higher and separation anxiety, teacher emmeshment, nurturance seeking scores lower in smokers. It was found that separation anxiety and rejection expectancy scores were predictive of cigarette use in regression anlaysis. Conclusions: There are some differences in the process of separation individuation and the use of transitional objects in the smoker group. This suggests that early developmental characteristics may be associated with smoking.