II. Meşrutiyet Dönemi'nde Mizan gazetesi
Mizan newspaper in the Second Constitutional Revolution period
  1. Tez No: 240215
  2. Yazar: NUR GERVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMAGÜL DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci Meşrutiyet, Mizancı Murat, 31 Mart, II. Abdülhamid, ulema, eğitim, ordu, Constitutional Revolution Period II, Mizancı Murad, despotism in Abdülhamit II period, 31 March, ulema, military, economy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tezde Mizancı Murad'ın çıkardığı Mizan Gazetesi'nin Meşrutiyet'in ilk yılına rastlayan üçüncü evresinde dönemin siyasal ve toplumsal hayatına bakışı konu edilmiştir. II. Meşrutiyet öncesinde yaşanan istibdad dönemi ağır bir sansürle birlikte hemen tüm muhalif grupların sesini kesmiştir. Eğitim, basın, kişisel haklar gibi alanlarda kısıtlamalar son raddesine kadar vardırılmıştır. 1908 Temmuz'unda ilan edilen hürriyetle birlikte uzun bir zamandır susan gruplar sokaklarda ve gazete sütunlarında düşüncelerini dile getirmeye başlamıştır. İlk zamanlarında Meşrutiyet ilanında büyük katkısı olan İttihat ve Terakki taraftarı gibi görünen Mizancı Murad zaman ilerledikçe muhalefetin dozunu artırmış; Cemiyet'in bir dönem başkanlığını bile yapmasına rağmen üyeliğe bile kabul edilmeyince karşı saflarda kendine yer bulmaya çalışmıştır. Mizan'ın bu üçüncü evresi Mizancı Murad'ın kendine yeni bir saf bulduğu döneme rastlar. Meşrutiyet'in ilk yıllarını bu şekilde muhalif bir çizgiye kaymış olan birinin ağzından dinlemek aydınlatıcı olacaktır. Bunlara ek olarak, bu dönemde, uzun zamandır ertelenmiş olan eğitim, ekonomi, basın, ordu gibi meseleler tartışılmaya başlanmıştır. Bu meseleler tartışılırken bir yandan da Osmanlı İmparatorluğu; azınlıklar, isyanlar ve ekonomik bunalımlarla uğraşmaktadır.Tezde Mizan Gazetesi'nde geçen her olaya yer vermek yerine döneme damgasını vuran meselelere Mizan Gazetesi'nin yaklaşımı nasıl olmuştur sorusu üzerinde yoğunlaşılmıştır. Araştırmada temel kaynak olarak Mizan Gazetesi'nin 30 Temmuz 1908-2 Nisan 1909 tarihleri arasında çıkan 135 sayısı esas alınmıştır. Gazete 2 Nisan 1909 tarihinden sonra ise kapatılmış ve bir daha yayınlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, third period of Mizan Newspaper edited by Mizancı Murad is examined. It?s based on the social and political issues of the first time of the Second Ottoman Constitutional Revolution. Before the Revolution, Ottomans had a despotic period of Abdülhamit II. In this period, people against Abdülhamit II, could not explain their ideas because of the censor. Media, education, and human rights are restricted. By the announcement of freedom in July 1908, Ottomans who can not express about political views, started to write about original ideas in newspapers. At first, Mizancı Murad seemed as on the Committee of Union and Progress (CUP) side. But by the time, he changed his side because of the fact that CUP rejected his membership although he was an ex-chairman of the association. It can be useful to listen this period from an opposite point of view. In addition, in that period many issues which was delayed for a long time was started to discuss. Mainly; education, military, press and constitution system were examined. At that time, the Ottoman Empire was dealing with many problems like economical crisis, minorities, uprising?During this research, instead of giving all events of the time; the important discussions of the Second Revolution Period, which was examined, has reflected. The basic material used in this research is Mizan Newspaper?s third period issues pressed between July 30, 1908 and April 2, 1909. It is consisting of 135 issues.