Karaman Ahkâm defterlerine göre Tanzîmât döneminde Bozkır kazâsı (1839 – 1876)
Bozkır district in the Tanzîmât period as Karaman judgement ledgers (1839–1876)
  1. Tez No: 497146
  2. Yazar: TUĞBA KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ahkâm Defterleri, Bozkır, Karaman Eyâleti, Judgement Ledgers, Bozkır, Karaman State
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
ÖZET Ahkâm Defterleri, Osmanlı tebaası arasındaki ihtilaflı konuların, yerel mahkemede çözülememesi ya da tatmin edici sonuç alınamaması üzerine, Divân-ı Hümâyûna aktarılan şikâyetlere çözüm üretmek ve adaleti sağlamak için düzenlenmiştir. Bu çalışma Karaman Eyâleti'ne ait 35-39 Numaralı Ahkâm Defterlerinde Bozkır kazâsını ilgilendiren 55 hükümden istifade edilerek hazırlanmıştır. Tanzîmât Dönemini kapsayan 35-39 Numaralı Karaman Ahkâm Defterlerindeki şikâyetlerden bazıları arazi, mer'a-otlak, cibâl-i mübâha, borç, vergi, gasp ve yaylak anlaşmazlıklarıdır. Yaşanılan anlaşmazlıklar Divâna intikal ettirilmiş ve çözüm istenmiştir. Merkezden gelen cevapta Tanzîmât uygulamalarının maddelerine atıfta bulunulsa da eski düzenin devam etmesi istenmişdir. Tanzîmât sürecinde Bozkır idarî yapısı kazâ olarak devam etmiştir. Bozkır kazâsının idarî yöneticileri hükümlerde tespit edilememiştir. Ayrıca hükümlerde yer alan köyler listelenmiştir ve vergi çeşitleri tespit edilmiştir. Bu çalışmada defterlere dayalı olarak Tanzîmât Dönemi'nde Bozkır kazâsının idârî, sosyal, askerî, ekonomik yapısı ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BOZKIR DİSTRİCT IN THE TANZÎMÂT PERİOD AS KARAMAN JUDGEMENT LEDGERS (1839–1876) Judgement Ledgers were issued in order to secure the justice and find a solution to the complaints that forwarded to Court-Imperial by Ottoman citizens; such that matters in dispute could not be solved or satisfied in the distict court. This study was prepared by using 55 provisions which could be found in Judgement Ledgers, namely 35-39 numbered belonging to Bozkır District of Karaman State. The complaints that were in the 35-39 numbered Karaman Judgement Ledgers involved the summer pasture. Those mentioned disagreements were submitted to the Court and asked for solution. At the response that came from the Court it was referred to Tanzîmât implementations but indicated that the old order should be stable. During the period of Tanzîmât, governing structure of Bozkır was hold as district. The managing directors of Bozkır District could not be detected on the provisions. Also the villages in the provisions were listed and tax variations were determined. In this study, on the basis of Ledgers it was discussed the governmental, social, military and economic structure of Bozkır District on Tanzîmât Reform Era.