Yerel yönetimlerde kent bilgi sistemi uygulamaları: Konya Büyükşehir Belediyesi örneği
Urban information system practices in local governments: Example of Konya Metropolitan Municipality
- Tez No: 497147
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEFA USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Belediye, Bilgi Sistemi, Coğrafi Bilgi Sistemi, Kent Bilgi Sistemi, Local Governments, Municipality, Information System, Geographical Information System, Urban Information System
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Her geçen gün küreselleşen ve büyük ölçüde değişen dünyada yaşayan insanların gereksinimleri de aynı ölçüde değişmektedir. Bu durum kamu yöneticilerinin sorumluluk alanının genişlemesine sebep olmuştur. Bu sorumluluğu yerine getirebilmek için ise kentin ve kentlinin çok iyi tanınması gerekir. Dolayısıyla yöneticiler, bilgi sistemlerine ihtiyaç duymuştur. Coğrafi bilgi sistemi'nin yerel düzeyde uygulandığı yönetim sistemi, kent bilgi sistemidir. Özellikle belediyelerin yerel düzeyde üreteceği kamu hizmetlerinin sunumu noktasında katkı sağlayan“kent bilgi sistemi”, ismiyle müsemma olarak kent hakkında çeşitli veri kaynaklarından alınan bilgilerin toplandığı, depolandığı, analiz edildiği bir sistemdir. Buradan hareketle hazırlanan çalışmanın amacı, hem dünya hem de Türkiye örnekleri üzerinden hareketle coğrafi bilgi sistemi ve kent bilgi sisteminin irdelenmesi;“Konya Büyükşehir Belediyesi Kent Bilgi Sistemi”nin ele alınarak, değerlendirilmeye tabi tutulması çalışmanın bir diğer amacıdır. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan çalışma kapsamında, coğrafi bilgi sistemi ve kent bilgi sistemine yönelik kavramsal çerçeve ele alınmakta, tarihsel gelişim süreçleri, sistemlerin kullanım alanları, getireceği avantajlar ve mevcut riskler, Türkiye ve dünya örnekleri incelenmektedir. Bununla birlikte, Konya Büyükşehir Belediyesi kent bilgi sisteminin yapısal ve işlevsel mekanizması irdelenerek, sistemin yerel kamu hizmeti sunumunda etkisi irdelenmiştir. Konu ile ilgili Türkçe ve yabancı literatürün taranarak, birincil ve ikincil kaynaklara yer verilen çalışmada, betimleyici analiz yönteminden ve nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan mülakat tekniğinden yararlanılmıştır. Yerel düzeyde kent bilgi sistemi uygulamalarının yerel kamu hizmeti sunumunda etkinlik, verimlilik, şeffaflığı sağlayacağı iddiasıyla yola çıkılan bu çalışmada, Konya Büyükşehir Belediyesi Kent Bilgi Sistemi üzerinden hareketle çalışmanın temel iddiası doğrulanmıştır. Konya örneği incelendiğinde elde edilen veriler ve bilgiler ışığında çalışmanın temel bulgusu; ulaşım, imar ve şehircilik, altyapı, sosyal ve kültürel hizmetlerin sunulmasında kent bilgi sisteminden önemli ölçüde yararlanıldığıdır.
Özet (Çeviri)
The needs of people living in a world which globalizes and dramatically changing, are also changing at the same rate. Such a case has caused the government executives to spread their responsibility. The city and citizen must be known very well for realizing that responsibility. Accordingly the executives have needed the information systems. The administrative system practicing the geographical information system in the local level, is the urban information system. The“urban information system”contributing according to the public services presentation to be produced in local levels especially by the municipalities, is a system true to her name, in which the information collected from some data sources about the city, stored and then analyzed. The aim of the study prepared from this point of view, is to examine the geographical information system and urban information system basing both on the world and Turkey examples; taking“Konya Metropolitan Municipality Urban Information System”as an example, evaluating it is another purpose of the study. Within the context of the study prepared for this purpose, the conceptual frame is approached for the geographical information system and urban information system, the historical evolution phases, usage area of the systems, their advantages and current risks, Turkey and world examples are examined. In addition to this, the structural and functional mechanism of Konya Metropolitan Municipality urban information system is examined, also the system's effect on local public service presentation is examined. In the study, which includes primary and secondary sources, the Turkish and foreign literature about the subject were scanned, the descriptive analysis method and interviewing technique were used, which is one of the qualitative research methods. In this study which argues for the local urban information system practices would provide efficiency, productivity, transparency in the local public service presentation, the main argument of the study has been confirmed basing on Konya Metropolitan Municipality Urban Information System. The main finding of the study basing on the information and data obtained by Konya example; is that the urban information system is highly used in the presentation of the transportation, public works and city planning, infrastructure, social and cultural services.