Elektrik direnç kaynağı
Electrical resistance welding
  1. Tez No: 497177
  2. Yazar: TOLGA TEZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CEMAL ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrot, çekirdek çapı, muayene, soğutma sistemi, bakırlar, iletkenlik, boyutlandırma, Electrode, nucleus diameter, quality check, cooling system, coppers, conductivity, dimensioning
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada elektrik direnç kaynağı ile ilgili teorik ve pratik uygulamalar anlatılmış; kullanılan malzemeler, kaynak hataları, proses esasları ve ekipman boyutlandırmaları incelenmiştir. . Önce konu ile ilgili kaynak araştırması yapılmıştır. Metallerin kaynak edilebilirliği, elektrotlarda kullanılan bakır alaşımlar, kaynak prosesinin elektrik, mekanik ve termal etkileri incelenmiştir. Kaynak kalitesini etkileyen parametreler, proses tasarımı ve elektrod boyutlandırma çizelgeleri detaylı olarak ele alınmıştır. . Kaynak kalitesini muayene yöntemleri de modern yöntemlerle birlikte sunulmuştur. .
Özet (Çeviri)
In this thesis, electrical resistance welding (ERW) theory and process is explained with theoretical and practical applications: the materials used for process and machinery, failures, process design parameters and fundamental designing are investigated. After having checked the literature about the issue, the weld ability of the metals, copper alloys the electrical, mechanical and thermal effects of the ERW process are analyzed. The parameters those which affect the welding quality, process design and electrode dimensioning & design are explained. Destructive and non-destructive test methods are also given with either conventional or modern methods.