Sosyal bilgiler 6. ve 7. sınıf derslerinde kırsal yerleşme şartlarına göre tasarlanmış etkinliklerin verimliliği
Efficiency of activities designed according to rural settlement conditions in social studies 6th and 7th grades
  1. Tez No: 497362
  2. Yazar: NURULLAH SEYİDOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ACUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal yerleşme, Sosyal bilgiler, Öğretim programı, Yapılandırmacılık, Rural settlement, Social studies, Curriculum, Constructivism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 308
Özet
Amaç: Sosyal bilgiler 6. ve 7. sınıf derslerinde kırsal yerleşme şartlarına göre tasarlanmış etkinlik örneklerinin verimliliğini, uygulayıcı öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre ortaya koymaktır. Yöntem: Nitel araştırma yaklaşımının eylem araştırması desenine göre yapılandırılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda kırsal yerleşme şartlarına göre tasarlanmış etkinliklerin; kırsal yerleşmede yaşayan birey için avantajlı olduğu, öğretmen ve öğrencilerin hazırbulunuşluk ve motivasyonlarına olumlu etkide bulunduğu, etkinliklerin; programın amaç, içerik, eğitim öğretim süreci ve değerlendirme süreçlerine katkı sunduğu bulgularına ulaşılmıştır. Aynı zamanda bu etkinliklerin okul aile birliği ve veli desteğini olumlu yönde etkilediği, etkinliklerde genel olarak uygulanan gezi-gözlem, araştırma, işbirlikli öğrenme ve yaparak yaşayarak öğrenme gibi yöntem ve tekniklerin verimlilik sağladığı bulgularına ulaşılmıştır. Sonuç ve Öneriler: Kırsal yerleşme şartlarına göre tasarlanan etkinlikler kırsal yerleşmede yaşayan birey için avantajlıdır. Kırsal yerleşmelerde görev yapan öğretmenler kırsal yerleşme şartlarına göre etkinlik tasarlamalı ve geliştirmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study is to examine the efficiency of activities designed in line with the conditions of a rural settlement for 6th and 7th grade social studies. The efficiency of the activities were determined according to views of teachers and pupils. Method: An action research design was employed for the study. Results: As a result of the research, it has been found that the activities designed according to rural settlement conditions are advantageous for the individuals in rural settlements. Activies carried out have positive effects on the readiness and motivation of the teachers and students. Additionally, the activities contribute to the purpose, content, education process and evaluation processes of the social studies curriculum. They also have positive effects on the school family association and parental support. It is also found out that the methods and techniques such as field trips- observation, research, cooperative learning and learning by doing proved to be efficient. Conclusion and Suggestions: Activities designed according to rural settlement conditions are advantageous for individuals living in rural settlements. Teachers working in rural settlements should design and develop activities according to rural settlement conditions.