Toplumsal eleştiri ve Tahsin Yücel'in öykü kişileri
Social criticism and Tahsi̇n Yücel's story people
  1. Tez No: 497409
  2. Yazar: ŞENOL DANIŞMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ONUR HASDEDEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tahsin Yücel, Toplumsal Eleştiri, Kişiler, Öykü. 2017, 150 sayfa, Tahsin Yücel, Social Criticism, People, Story. 2017, 150 pages
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Tahsin Yücel'in öyküleri üzerine yapmış olduğumuz bu çalışma: Tahsin Yücel'in Hayatı ve Öykü Anlayışı, Toplumsal Eleştiri Kuramları, Öykü Kişilerinde Toplumsal Eleştiri, Sonuç ve Kaynakça bölümlerinden oluşur.“Toplumsal Eleştiri ve Tahsin Yücel'in Öykü Kişileri”adını taşıyan bu çalışmada yazarın, öyküleri aracılığıyla çok geniş ölçekli bir toplumsal eleştiri yaptığı görülür. Ele alınan sekiz öykü kitabında; yazarın gerek işlediği konular bakımından gerekse de konuları ele alış bakımından, eleştirel bir tutum içerisinde olduğu görülür. Böylelikle de yazarın, öyküleriyle yapmak istediği bu toplumsal eleştiri/toplumsal topografyayı çıkarma arzusu, incelemenin yönünü ve metodunu da tayin eder. Bu çalışmada, öykü kişilerinin özellikle öne çıkan nitelikleri toplumsal inceleme yöntemlerine göre tespit edilmiştir. Öykü kişilerinin sosyal konumlarında, psikolojik özelliklerinde, mesleklerinde sürekli bir değişim ve dönüşüm içinde olduğu gözlem-lenir.
Özet (Çeviri)
The study that we have done on the stories of Tahsin Yücel, one of the important authors of Turkish literature in the Republican period, involves of Tahsin Yücel's life and story understanding, social criticism theory,social critism of story people, result and bibliography. In this work entitled Stories people of Tahsin Yücel and Social Criticism "` we see the author making social criticism through to narratives on a large scale. In the book of eight stories mentioned the author is seen in a critical attidute both in terms of the plots of his stories and in the way he embraces these plots. Thus the desire to have this social criticism / social topography, which the author wishes to make with his narratives, also determines the direction and method of the study. In this study, especially the prominent qualities of the characters in the stories are determined according to the methods of social investigation. It is observed that the story of people are in a continuous change and transformation in their social positions, psychological features and occupations.