Importance and effects of continuous delivery on agile software development lifecycle
Çevik yazılım geliştirme yaşam döngüsünde sürekli teslimat kavramının önemi ve etkileri
- Tez No: 497408
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: sürekli teslim, sürekli entegrasyon, proje yönetimi, iş çözümleri, çevik metodolojiler, yazılım geliştirme yaşam döngüsü, continuous delivery, continuous integration, project management, business solutions, agile methodologies, software development life-cycle
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Teknoloji geliştirme ve sayısallaştırma gerçek dünyayı farklı şekilde etkilemektedir. Otomatikleştirilmiş sistemler günlük hayattaki tüm işlemlere entegre olmuştur. Sürekli entegrasyon ve sürekli teslim otomatik sistemlerin kalbidir. Bu tezin amacı, yeni nesil teknolojilerle geliştirilen çevik yazılım geliştirme yaşam döngüsü üzerindeki sürekli entegrasyon ve sürekli teslim yöntemlerinin bugün ve gelecekteki etkilerini araştırmak ve tanımlamaktır. Birinci bölümde çevik yazılım geliştirme, sürekli entegrasyon ve sürekli teslim metodolojileri tarihsel gelişmeleri ile birlikte sunulmaktadır. Bu teknolojiler, dünya çapında rekabetçi oyun değiştirici efektler olarak vurgulanır, ancak diğer yazılım geliştirme yöntemlerinden farklıdır. Koşulların evrimi karşılaştırmalarla açıklığa kavuşmuştur. Daha sonraki bölümde sürekli entegrasyon ile geliştirilen otomasyon terimi tanımlanmıştır ve sürekli teslim ihtiyacının yapısı özetlenmiştir. Entegrasyonu içeren, uygulanabilir sürekli teslim modeline iyi tanımlanmış özelliklerle genel bir bakış sunulmuştur. Buna ek olarak, sayısallaştırma konusundaki büyük argümana cevap veren dijital kurumsal çözümleri, faydaları ve sürekli teslimin önemi ortaya koyulmaktadır. Öte yandan, detaylandırılmış bölümler, başarısızlığı önlemenin olası yollarıyla sürekli teslim modeli için olası tehditleri tartışmaktadır. Sonuç olarak tez, sürekli entegrasyon ve sürekli teslim metodolojileri ve teknolojilerinin işletmeleri olumlu yönde etkilediğini ve yazılım geliştirme projelerinin karını artırdığını iddia etmektedir. Detaylı bölümler, çevik yazılım geliştirme yaşam döngüsü üzerinde sürekli entegrasyon ve sürekli teslim metodolojilerinin önemini ispatlıyor.
Özet (Çeviri)
Technology development and digitalization affect the real world differently. Automated systems integrated every transaction in daily life. Continuous integration and continuous delivery are the heart of the automated systems. The aim of this thesis is to investigate and identify the present and future effects of continuous integration and continuous delivery methodologies on agile software development life-cycle which are improved by new generation technologies. In the first part, the term of agile software development, continuous integration and continuous delivery methodologies are presented with their historical evolutions. These technologies highlight the world-wide competitive game changer effects, but differ from other software development methodologies. The evolution of the terms clarified with comparisons. The thesis then identifies the automation term which is developed by continuous integration, and further outlines the structure of the need for continuous delivery. Detailed sections of the thesis provide an overview of applicable continuous delivery model which includes integration, progresses with well-defined properties. In addition, detailed sections reveal the digital enterprise solutions, benefits and importance of continuous delivery which answer the big argument of digitalization. On the other hand, detailed sections argue possible threats for continuous delivery model with possible ways to prevent failure. In conclusion, the thesis argues that continuous integration and continuous delivery methodologies and their technologies affect the enterprises in a positive way and increase the profit of software development projects. Detailed sections prove the importance of the continuous integration and continuous delivery methodologies on agile software development life-cycle.