Âlûsî'nin tefsirinin mukaddimesindeki görüşleri
The opinionsof Alûsî in his muqaddimaof tafseer
- Tez No: 497418
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN BALTACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Âlûsî, Mukaddime, Tefsir, Yorum, Âlûsî, Muqaddimah, Tafseer/Exegesis, Hermeneutic
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tez, Âlûsî'nin Tefsirinin Mukaddimesindeki Görüşleri başlığı altında ilmi, kültürü, fetaneti, asaleti ile meşhur olan müfessir Âlûsî ve onun Rûhu'l-Meânî fî-Tefsîri'l-Kur'âni'l-Azîm ve's-Seb'i'l-Mesânî tefsirinin mukaddimesinde ele aldığı konuları içermektedir. Çalışmamızda, Rûhu'l-Meânî'nin etkilendiği tefsir alimleri ve etkilediği tefsir alimlerine kısaca temas edilmiştir. Çalışmamızda, tefsir mukaddimeleri önemli görülen bazı müfessirlere de yer verilmiş ve bu mukaddimelerin önemine temas edilmiştir. Tezimizi yazarken Âlûsî'nin hayatı, hocaları, öğrencileri, ilmi, sosyal ve siyasi ortam dikkate alınmış, gerekli görülen bilgiler özet bir şekilde tezde yer almıştır. Tefsir mukaddimesinde önemli konulara temas eden müellif, kendine has metoduyla da öne çıkmıştır. Ayrıca Âlûsî kendinden sonra gelen müfessirleri ve ilim adamlarını etkilemiştir. Tefsir mukaddimesinde, Allah'ın isimleri, kelamullah, Kurân'ın cemi /toplanması vb. Kurân tarihi konuları yanında, Tefsir tarihi ve usulüne dair görüşlere de yer vermiştir. Eserini işari tefsir tarzında yazmış olması ulaştığımız önemli sonuçlar arasındadır. Orta uzunlukta sayabileceğimiz Rûhu'l-Meânî'nin mukaddimesi, aynı zamanda Âlûsî'nin bilgi birikiminin açığa çıktığı yerlerden birisi olarak da görülebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis includes the glossator Âlûsî known for his knowledge, culture, vigilance, and nobility and the subjects investigated by him in his introduction of tafsir (interpretation) (Rûhu'l-Meânî fî-Tefsîri'l-Kur'âni'l-Azîm ve's-Seb'i'l-Mesânî) under the title of Opinions of Âlûsî in Intrduction of His Tefsir. Our study touches upon the tafsir scholars influenced by Rûhu'l-Meânî and the tafsir scholars he influenced. Several glossators, the tafsir introductions of whom have been found to be significant, were placed and the importance of these introductions were stressed. While writing this thesis, life of Âlûsî, his lecturers, students, knowledge, and the social and political environment were taken into account and relevant information was put into the thesis to some extent. Touching upon important subjects on tafsir introduction, the author comes to the fore with his characteristic method. Furthermore, Âlûsî has influenced the mufassirs and science scholars after him. In introduction of the tafsir, Allah's (God) names, kelamullah (Allah's saying), gathering of the Quran, Quran history subjects were stated as well as the Tafsir history and methods. His writing of the book in the Sufistic Style is among the important results we have reached. Introduction of the Rûhu'l-Meânî considered to be moderate long can also be the place where the knowledge of Âlûsî has been revealed.