Sünnî ve Şiî tefsir mukaddimelerinde muhkem ve müteşâbih (Âlûsî-Tûsî örneği )
Muhkam and mutashabih in Sünnî and Shiite tafsir introductions (The example of Âlûsî and Tûsî)
- Tez No: 960954
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYYE SAYĞIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Mukaddime, Ulumu'l Kur'ân, Muhkem, Müteşâbih, Âlûsî, Rûhu'l-Meânî, Tûsî, et-Tibyân, Tafsir, Muqaddimah, Ulumu'l Qur'an, Muhkam, Mutshabih, Âlûsî, Rûhu'l-Meânî, Tûsî, at-Tibyân
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Mukaddimeler Kur'ân ilimleri ve tefsir usûlü açısından önemli kaynaklardır. İlk dönemden günümüze genellikle tefsirlerin başlangıç kısımlarında yer verilen mukaddimeler araştırmacılara müfessirin izlediği tefsir yöntemine dairbirçok ipucu sunmaktadır. İlk dönem tefsir mukaddimelerinde daha çok Kur'ân tarihi, Kur'ân ilimleri ve Kur'ân'ı öğrenmenin fazilet ve adabı gibi meselelere ağırlık verilse de sonraki dönem tefsir mukaddimelerinde yönteme dair önemli mülahazalara yer verilmiştir. Mukaddimeler bu özelliklerinden dolayı tefsir metedolojisi açısından incelenmeyi hak etmektedir. Sünnî ve Şiî müelliflere ait mukaddimelerdeki muhkem-müteşâbih konusunun Âlûsî ve Tûsî Tefsir Mukaddimeleri özelinde incelenmesini amaçladığımız bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde müfessirlerin hayatları ve eserleri, ilgili tefsirlerin yazıldığı dönemdeki siyasi ve ilmî hayat, müelliflerin mezhep içerisindeki konumlarına yer verilmiştir. İkinci bölümünde mukaddime kavramının tarihi ve tefsir literatüründeki yeri, ulûmu'l-Kur'ân'ın kısa tarihi ve mukaddimelerde yer alan Kur'ân ilimlerine dair konuların ulûmu'l-Kur'ân'a kaynaklığı konusu ele alınmıştır. Ayrıca bu bölümde incelememizin asıl konusunu oluşturan Sünnî müfessir Şihâbüddȋn Mahmûd el-Âlûsî'nin (ö.1270/1854) Rûhu'l-meânî isimli tefsir mukaddimesi ile Şiî müfessir Ebû Ca'fer et-Tûsî'nin (ö. 460/1067) et-Tibyân fi Tefsiri'l-Kur'ân isimli tefsir mukaddimesinde ele aldığı konulara genel hatlarıyla yer verilmiştir. Tezimizin ana bölümünü oluşturan üçüncü bölümde, konunun daha iyi anlaşılabilmesi için öncelikli olarak“Muhkem ve müteşâbih nedir?”,“Sünnî ve Şiî gelenekte muhkem ve müteşâbih nasıl ele alınmış?”gibi sorulara cevap aranmıştır. Müteşâbihat mevzusunda önemli bir âyet olan Âl-i İmran Sûresi 7. âyet ve içerdiği âyet, te'vil, zeyğ, râsih gibi kavramlara değinilmiş ve âyetteki vakf-ibtidanın yeri konusuna yer verilmiştir. Bu bölümde Âlûsî ve Tûsî'ye ait mukaddimelerde muhkem ve müteşâbih konusu ele alınırken, âlimlerin mukaddimelerinde yer verdikleri te'vil, zâhir anlam, bâtın anlam, Âlûsî özelinde işârî anlam gibi ilintili konular dikkate alınmış, âlimlerce ortaya konulan muhkem müteşâbih algısı bu kavramlarla birlikte değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde iki mukaddimenin karşılaştırmalı tahlili yapılarak bir değerlendirme sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In terms of Qur'anic sciences and exegesis methodology, muqaddimah are important sources. From the early period to the present day, these muqaddimahs, generally found at the beginning of exegeses, have provided researchers with valuable insights into the methodologies employed by exegetes. While early introductions focused on topics such as the history of the Qur'an, Qur'anic sciences and the virtues and etiquette of learning the Qur'an, later introductions included important methodological considerations. Due to these characteristics, introductions deserve to be examined in terms of exegesis methodology. This study aims to examine the muhkem-müteşâbih issue in the introductions of Sunni and Shiite authors, focusing specifically on the Alusi and Tusi Exegesis Introductions. The study is divided into three sections. The first section covers the lives and works of the exegetes, the political and intellectual context in which the exegeses were written and the authors' positions within their schools of thought. The second section deals with the historical concept of the introduction and its place in exegetical literature, providing a brief history of Qur'anic sciences and examining their sources in the introductions. Additionally, it examines the Sunni exegete Shihab al-Din Mahmud al-Alusi (d. 1270/1854) in his work Rûhu'l-Ma'ani and the Shiite exegete Abu Ja'far al-Tusi (d. 460/1067) in his introduction to the exegesis al-Tibyan fi Tefsir al-Qur'an. The third section forms the main part of our thesis and seeks to answer questions such as 'What are muhkem and mutashabih?' and 'How are muhkem and mutashabih treated in Sunni and Shiite traditions?' in order to improve our understanding of the subject. The seventh verse of Surah Al-i Imran is an important verse on the subject of mutashabihat. The concepts of ta'wil, zeyg and rasih contained within it are discussed, as is the wakf-ibtidai within the verse. While the topic of muhkem and müteşâbih is discussed in the introductions of Alusi and Tusi, this section also takes into consideration related topics such as ta'wil, apparent meaning, hidden meaning, and specifically in Alusi, isari meaning. These concepts are evaluated alongside the perception of muhkem müteşâbih presented by the scholars. In the concluding section, a comparative analysis of the two introductions is presented alongside an evaluation