Libya'da tasavvuf ve sufilik
Sufism in Libya
  1. Tez No: 497419
  2. Yazar: AZELDEN SAAD NSIB
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ATALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: SÛFÎLĠK - SENUSÎ - TARĠKAT, SUFISM, SENUSÎ, SECT
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Hicri IX. Asırdan sonra Senusî tarikatının sonu olarak kabul edilen 1969‟a kadar ki dönemde Libya‟daki sûfîlik etkisini göstermede önem taĢımaktadır. Bu çalıĢma, sûfî tarikatlarının en önemlisi ve büyüğü, Libya kıtasındaki etkileri ve tarikat Ģeyh ve ricalinin ilmin yayılmasında ve sömürgeciliğe karĢı direnmede göstermiĢ oldukları büyük çabayı göstermeyi hedeflemektedir. Ayrıca bu çalıĢma, Libya‟daki tasavvufun gerçek gücünü, kurucu ulemanın ve Kur‟ân-ı Kerîm ve sünnet-i seniyyeye uygun mutedil bir tasavvuf olduğunu ispat etmeyi de göstermeyi hedeflemektedir. Bu konuda tarihi süreçleri içeren bir metot izledim. Çünkü konunun aslı tasavvuf ulemasının Libya‟ya girmesinden itibaren gerçekleĢen tarihi olayların incelenmesi üzerine bina edilmiĢtir. Bu Ģekilde sofi düĢüncesi ve Libya‟daki farklı tasavvuf medreselerinin geliĢme aĢamalarına değinilmiĢtir. UlaĢtığım en önemli neticeler bu araĢtırmanın sonunda yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aim is To highlight the sufism effect in Libya during a specific time period between the ninth century AH, to the end of the Senusian By the end of King Mohammed bin Idris al-Sanusi in 1969. This study also contains an explanation of the most important and great Sufi methods and knowledge of their effects in the Libyan country And highlight the great efforts made by the sheikhs and men of Sufism in Libya, in the dissemination of science and the fight against colonialism. As shows the true evolution of Sufism in Libya, And the elders and founding scientists,And how the Libyans maintain the teachings of their religion In light of the spread of ignoranceAnd punishes colonial attacks on Libya, And also contains the most important and prominent figures that contributed to the spread of Sufism in Libya, And to demonstrate their efforts to educate, adapt, defend and preserve the Islamic call of the Libyan society. The historical approach was followed in this study,to see The historical facts of the pioneers of Sufism since their entry into Libya,until The evolution of sufism thought in Libya,And reached the results of the most prominent in the end of this study.