Libya'da turistik pazarlama iç hizmetlerinin gelişimi
The development of tourist marketing internal services in Libya
  1. Tez No: 497425
  2. Yazar: HAITM SANUSI ABODIB
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NİYAZİ GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Pazarlama, Gelişim, Libya Ekonomisi, İç Hizmetler 110, 2018, Tourism, Development, Libyan Economy, Internal Services 2018, 110 Pages
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Hizmet sektörleri, gelişen ekonomilerde etkileri açısından büyümektedir. Turizm sektörü, buna bir örnektir. Pazarlama konuları, turizm sektörünü değerlendirirken oldukça önemli faktörlerdir. Bu düşünce, bir ülke doğal imkan ve kaynakları dahil turistik unsurların temel yapılarına sahipse ve pazarlama hizmeti yoksa bunların ülke için yararlı olmayacağı fikri üzerine oluşturulur. Libya'nın ekonomisi, ikinci cümle için oldukça iyi bir örnektir. Bu çalışma, sektörün ilerlemesini büyük ihtimalle önleyen turizm sektöründe pazarlamanın rolünü göstermektedir. Yeterli düzeyde yetenekli, deneyimli ve iyi eğitimli olan bir kadronun olmaması büyük olasılıkla en önemli nedendir. Özellikle, araştırmacı oteller, köyler, turizm plajları, seyahat ve turizm acentaları bazı turistik restoranlar ve Libya'nın havayolu, diğerleri gibi turizm tesislerinden rasgele bir örnekten verileri toplamıştır. Anket, çalışmanın asıl analiz edici yöntemidir ve bu anket turizm işini (kamu ve özel) ve Tripoli şehrindeki turistleri kapsamaktadır. Bu çalışma, teorik ve deneysel kısımlar olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır; teorik bölüm, konu hakkında literatür taraması yapan üç alt bölümden oluşurken, deneysel bölüm çalışmanın amacını ortaya koymak için yapılan anketin sonuçlarını ortaya koymaktadır. Özellikle teorik bölümün üç alt bölümü vardır; birinci alt bölüm, tesisleri içeren çevreyi sunan ve tanımlayan turizm hizmetleri ve turistleri ele alırken, ikinci alt bölüm, teori ve uygulama arasındaki turizm konularını tartışmaktadır. Bir endüstri olarak turizm sektörünü ve süreci geliştirme adına onun yararlarını ifade etmektedir. Bu alt bölüm, turizm pazarlaamsının önemli rolünü ortaya koymaktadır. Turizm sektörü, ulusal ekonomide ve sektörün oluşturabileceği ciddi düzeydeki gelirlerde önemli rol oynamaktadır. Buna ilaveten, bu bölüm, Libya'daki turizm sektöründe bulunan görülecek yer faktörünü yansıtmaktadır. Deneysel bölüm, çeşitli acentalara ve turizm ile ilgili şahıslara verilen kapsamlı bir anketten oluşmaktadır. Bu çeşitli bölümler, Tripoli şehrinden elde edilen örneği göstermektedir. Anketin sonuçları, turizm sektöründeki iş gücünün zengin ve çeşitli olduğu ve onların çoğunun turizm işinde pazarlamanın gerekliliğini fark ettikleri sonucuna varmaktadır. Yine de, çoğu Libya turizm tesisinin pazarlamaya yönelik standart bir planı bulunmamaktadır, Araştırma pazarlama işletmeleri için gerek v duyulan bilgi akışında eksikliğin olduğunu ortaya koymaktadır. Özetle, Libya'nın turizm sektörü aslında pazarlama faaliyetlerini gerekli kılmakta ve çoğu acenta bu fikre katılmaktadır. Ancak pazarlama için gerekli olan çevre ve faktörler başarılı bir pazarlama faaliyetini kazandırmak için daha fazla tanıtılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Sectors of services have been growing in terms of their effects in developing economies. The sector of tourism is such an example. The marketing issues are very important factor in evaluating the sector of tourism. This belief is built on the idea that if the country has foundations of touristic components including natural capabilities and resources, these may not help the country if the marketing service is absent. The Libyan economy is such very good example of the latter statement. This study demonstrates the role of marketing in tourism sector which presumably preventing the sector from advancing. The lacking of staff that is sufficiently skilled, experienced, and well trained are probably the most causes. In particular, the researcher collected a random sample of tourism facilities such as hotels, villages, tourism beaches, travel and tourism agencies, some touristic restaurants, Libyan Airline, among others. The questionnaire is the main analyzing method of the study and this questionnaire covers tourism business (public and private) and tourists in the city of Tripoli. This study has two parts theoretical part and empirical part; the theoretical part consists of three chapters that investigate the literature on the topic whereas the empirical part employs a questionnaire to explore the question of the study. Specifically, the theoretical part has three chapters; chapter one deals with the tourism services marketing and defining the environment surrounding the facilities and tourists, chapter two discusses tourism issues between theory and practice it explores the sector of the tourism as industry and its benefits to developing proses. The chapter clarifies the essential role the tourism sector plays in the national economy and the considerable revenues that sector would generate. In addition, the chapter illustrates the attraction element in tourism sector in Libya. The empirical part consists of an extensive questionnaire that is handed to various agencies and individuals who are stakeholders of the topic of tourism. Those various parties represent our sample that is obtained from the city of Tripoli. The results of the questionnaire are rich as the number and variety of the questions are large. The questionnaire concludes that the work force in the sector of tourism is rich and various and the majority of them recognize the necessity of marketing in tourism business. Nevertheless most of the Libyan tourist facilities do not have a pre-set plan for marketing, the questionnaire reveals that there is shortness in the flow of information that is needed to marketing operations. To sum up, the Libyan tourism sector is indeed requires marketing activities and most agencies believe so but the vii environment and the elements required for marketing should be more promoted to gain a successful marketing activities.