Türk toplumunda cinsiyete göre tibia platoantropometrik ölçümlerinin, mevcut diz protezleritibial komponentleri ile karşılaştırılması. Cinsiyeteözgü protez yapılmalı mı?
Anthropometric measurements of tibial plateau inturkish people and consistency assessment ofcurrent implants
- Tez No: 497510
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURKAY KUTLUHAN KAÇIRA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Tibia plato, antropometrik ölçümler, diz protezi tibial komponent, Tibial plateau, anthropometric measurements, knee prosthesis tibial component
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
TÜRK TOPLUMUNDA CİNSİYETE GÖRE TİBİA PLATO ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLERİNİN, MEVCUT DİZ PROTEZLERİ TİBİAL KOMPONENTLERİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI. CİNSİYETE ÖZGÜ PROTEZ YAPILMALI MI? DR.KAYHAN KESİK UZMANLIK TEZİ KONYA 2017 Amaç: Türk Toplumu'unda proksimal tibia plato antropometrik ölçümleri yaparak cinsiyete göre ortalama değerleri değerlendirip; elde edilen veriler ile piyasada mevcut olan diz protezi tibial komponent ölçülerini karşılaştırarak Türk Toplumu ve cinsiyete özgü protez yapılmalı mı sorularını araştırma amaçlanmıştır. Yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Etik Kurul onayı sonrası yaptığımız çalışmamızda N.E.Ü Meram Tıp Fakültesi Hastenesi'de kullanılan pacs sistemi kullanıldı. 2010 ve Mart 2017 yılları arasında çekilmiş toplam 7603 diz manyetik rezonans(MR) görüntülemesi retrospektif incelenmiştir. MR'da aksiyel ve koranal kesitlerde 8mm'lik alanlar işaretlenerek elde edilen aksiyel kesit görüntülerinden medial lateral uzunluk(ML), medial kondilin en uzun anterior-posterior uzunluğu(MAP) ve lateral kondilin en uzun anterior-posterior uzunluğu(LAP) ölçümleri yapıldı. Bu ölçümler kullanılarak taraf ve cinsiyete özgü farklılıklar incelenerek çıkan sonuçlar nonanatomik ve anatomik komponentlerle karşılaştırılması yapıldı. Örneklem seçilirken konjenital deformitesi bulunan, ileri derecede artroz nedeniyle kemik sınırları net seçilemeyen ve herhangi bir sebeble tibia proksimaline cerrahi uygulanmış hastalar çalışma dışında bırakıldı. Bulgular: Çalışmamızda 25-65 yaş arası hastalarda diz MR kesit görüntüleri kullanılarak simülasyonla rezeke edilen proksimal tibia morfolojik ölçümleri analiz edildi. Toplamda 7603 diz MR'da kesitler incelenmiştir. Bunların 4703'ü (%61.86) sağ diz, 2900'ü (%38.14) sol dizde ölçümler yapıldı. Çalışma hastalarının 3154'ü (%41.48) erkek, bunların 1949'u (%61.79) sağ, 1205'i (%38.21) sol olduğu görülmüştür. Bunun yanında çalışma grubunda 4449'u (%58.52) kadın, bunların 2754'ü (%61.90) sağ, 1695'i (%38.10) sol olduğu görülmüştür. Çalışmaya katılan hastaların ortalama yaşı 44.55±10.25, kadın 6 ortalama yaşı 46.36±9.47, erkek ortalama yaşı 41.99±9.47 olarak bulundu. Çalışmamızda kadın hastaların MAP, ML, LAP değerleri erkek hastalara göre daha düşük bulundu (sırasıyla MAP farkı 7.22, LAP farkı 6.66, ML farkı 9.54). MAP/ML, LAP/ML ve MAP/LAP oranları erkekte daha yüksek değerde olduğu görülmüştür. Çalışmamız taraf olarak ölçümler incelendiğinde her iki cinsiyette sağda sola göre daha yüksek anlamlı sonuçlar elde edildi. Ayrıca çalışma grubunda proksimal tibia plato medial kondilin lateral kondile göre daha büyük olduğu görülmüştür. Tibia proksimal platonun asimetrik yapıda olduğu görülmüştür. Piyasada mevcut olan bizim karşılaştırdığımız tibial komponentleri arasında anatomik tibial komponentler nonanatomiklere göre daha uyumlu oldukları görüldü. Cinsiyete özgü protez yapılmalı sorusunun cevabı ise; çalışmamızda erkeklerin kadınlara göre daha yüksek oranları oldukları görülmüştür. Bunun sonucunda kadınların erkeklere göre daha düşük ölçümlerde daha düşük tibial komponent ölçümleri ile uyumlu oldukları görülmüştür. Sonuç: Çalışmamızda elde ettiğimiz veriler değerlendirildiğinde proksimal tibia plato ölçümlerinin medial platonun lateral platodan daha büyük olduğu, sağ tarafın sol tarafa göre daha yüksek değerlerde olduğu ve erkeklerde kadınlardan daha yüksek olduğu görülmüştür. Kadınların daha küçük tibia komponentlere uyumlu olduğu görülmüştür. Piyasada mevcut olan anatomik tibial komponentlerin simetrik komponentlere göre daha uyumlu oldukları görülmüştür. Toplumun antropometrik ölçümlerini önceden ortaya çıkarıp global protez üretimi yerine toplum ve cinsiyete spesifik protez üretilmelidir.
Özet (Çeviri)
ANTHROPOMETRIC MEASUREMENTS OF TIBIAL PLATEAU IN TURKISH PEOPLE AND CONSISTENCY ASSESSMENT OF CURRENT IMPLANTS DR. KAYHAN KESİK PROFICENT DISQUISITION KONYA 2017 Aim: The aim of study was to make an anthropometric exploration at the resected surface of proximal tibia in Turkish population and to compare the findings with dimensions of symmetrical and anatomical tibial components in current use. We also want to evaluate the necessity of gender-specific prostheses. Method: Anthropometric data from proximal tibia in 7603 knees of Turkish subjects were measured by using magnetic resonance (MR) imaging. Axial and coronal sections were marked 8 mm below the highest point of tibial plateau. The medial lateral length (ML), the longest anterior-posterior length (MAP) of medial condyle and the longest anterior-posterior length (LAP) of lateral condyle were marked and measured on MR images. Aspect ratios MAP/ML, LAP/ML and MAP/LAP of resected proximal tibial surface were calculated. Anthropometric measurements were compared with dimensions of seven symmetrically-designed and three anatomically-designed tibial implants in current use. Patients who had congenital deformities, those whose bone margins could not be clearly determined due to advanced arthrosis and who underwent tibial proximal surgery for any reason were excluded from the study. Results: We utilized knee MR cross-sections of 25-65 year-old patients. A total of 7603 knees MR sections were used. Of these, 4703 (61.86%) were right and 2900 (38.14%) were left. Mean age of all patients participating in the study was 45.05 ± 10.25, mean age of female patients was 46.86± 9.48, and mean age of males patients was 42.50 ± 10.75. Study included 3154(41.48%) males with 1949(61.79%) right and 1205(38.21%) left knee MR sections and 4449(58.52%) female patients with 2754(61.90%) right and 1695(38.10%) left knee MR sections. Medial tibial plateau was larger than lateral tibial plateau anteroposteriorly by an average of 8.17 mm in males and 7.59 mm in female patients. MAP, ML and LAP measurements of the female patients were smaller than those of the males patients (differences being 7.22 for MAP, 6.66 for LAP, 9.54 for ML in mm). MAP/ML, LAP/ML, and MAP/LAP ratios were found similar for both sexes. Right knee measurements were greater than those of left. Female subjects were more compatible with tibial components at lower dimensions. It was deduced that anatomical tibial components in current use were 8 more compatible and consistent to proximal tibial plateau dimensions than symmetrical ones. Conclusion: The dimensions of tibial plateau of Turkish knees showed significant differences according to gender and direction (right and left). Females had significantly smaller MAP, LAP and ML dimensions than those of males. The majority of female knees were found matched to smaller-sized tibial components in current use, while those of males were compatible to larger-sized ones. It was suggested that more compatible tibial components to Turkish population are needed.