Sağlık çalışanlarının kendilerine yönelik uygulanması gerekli aşılara karşı tutum ve davranışları
Attitudes and behaviors of healthcare workers about their required immunizations
- Tez No: 497578
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanı, enfeksiyon riski, aşılanma, tutum, davranış, Healthcare workers, infection risk, vaccination, attitude, behaviour
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Sağlık Çalışanlarının Kendilerine Yönelik Uygulanması Gerekli Aşılara Karşı Tutum ve Davranışları Dr. Ramazan Reha Erken Sağlık hizmeti sunan kuruluşlar tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alır. Bu tehlikeler içerisinde enfeksiyon hastalıkları önemli bir yer tutar. Enfeksiyon hastalıklarından korunmanın önemli yollarından biri aşılanmadır. Ülkemizde sağlık çalışanlarına yönelik uygulanması zorunlu olan herhangi bir aşı olmamasına rağmen tüm sağlık çalışanlarına mevsimsel grip aşısı (MGA), erişkin tip difteri-tetanos aşısı (Td), hepatit B aşısı (Hep B), kızamık kızamıkçık kabakulak aşısı (KKK) ve suçiçeği aşısı önerilmektedir. Bu çalışmada sağlık çalışanlarının kendilerine yönelik uygulanması gerekli aşılara karşı tutum ve davranışlarının saptanması amaçlanmaktadır. Kesitsel tipteki bu çalışmaya Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışmakta olan 488 hekim ve hemşire çalışmaya katılmıştır. Katılım oranı %88,6'dır. Katılımcılara sosyodemografik özellikleri, sağlık çalışanlarına yönelik uygulanması gerekli aşılara karşı tutumu ve aşı yaptırma davranışını sorgulamaya yönelik bir anket formu uygulanmıştır. Veri analizinde tanımlayıcı istatistikler, Ki kare, Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis testi kullanılmış ve çoklu analizler yapılmıştır. Çalışma sonucunda katılımcıların tutum puanları yüksek olmasına rağmen aşı yaptırma oranlarının düşük olduğu saptanmıştır. Sağlık çalışanlarının başlıca aşı yaptırmama nedenlerinin aşılar arasında farklılık gösterdiği saptanmıştır. Sağlık çalışanlarının aşı yaptırma oranlarını artırmak amacıyla müdahaleler planlanmasının ve bu müdahalelerin her bir aşı için farklı içerikte olmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Attitudes And Behaviors Of Healthcare Workers About Their Required İmmunizations Dr. Ramazan Reha Erken Institutions providing health care services are located in dangerous and very dangerous classes. Infection diseases have an important role among these dangers. One of the important ways to protect against infectious diseases is vaccination. Although there is no mandatory vaccination for healthcare workers in our country, seasonal infleunza vaccine (MGA), tetanus and diphtheria toxoids vaccine (Td), hepatitis B vaccine (Hep B), measles rubella mumps vaccine (KKK) and varicella vaccine are recommended for all healthcare professionals. In this study, it is aimed to determine the attitudes and behaviors of healthcare workers towards their required immunizations. In this cross-sectional study, 488 physicians and nurses working at Pamukkale University Faculty of Medicine participated in the study. The participation rate is 88.6%. A questionnaire was applied to participants. Participants' sociodemographic characteristics, attitudes and behaviours towards vaccination were questioned. Descriptive statistics, chi square, Mann-Whitney U and Kruskal Wallis test were used for data analysis and multiple analyzes were performed. Although the attitude scores of the participants were high, it was determined that the vaccination rates were low. It has been determined that the reasons for non-vaccination among healthcare workers are different among vaccines. It is considered appropriate for healthcare workers to plan interventions to increase vaccination rates and to have these interventions in different contexts for each vaccine.