Metastatik kolorektal kanserli hastalarda primer tümör lokalizasyonunun tedavi yanıtına ve sağkalıma etkisi: Retrospektif analiz
The effect of primary tumor localisation on survival and treatment response in metastatic colorectal cancer patients: Retrospective analysis
  1. Tez No: 497600
  2. Yazar: MERVE GÜNER OYTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN GÖKMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: metastatic colorectal carcinoma, right colon cancer, left colorectal cancer, primary tumour localization, first-line targeted therapy, progression free survival overall survival
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Kolorektal karsinomlar dünyada erkeklerdeki en sık üçüncü kadınlardaki en sık ikinci kanserdir. Dünyada kanser ilişkili mortalitelerin %8'inden sorumludur. Kolorektal karsinomlarda tanı anındaki hastalık evresi en önemli prognostik faktördür ve bu kanserlerin yaklaşık %20'si tanı anında uzak organ metastazı ile başvurmaktadır. Evre dışındaki prognostik ve prediktif etkisi olan faktörler son dönemlerde yapılan çalışmaların odak noktası haline gelmiştir. Bu çalışma ile hastanemiz medikal onkoloji kliniğine başvurmuş metastatik kolorektal karsinom tanılı hastalarda primer tümör lokalizasyonunun progresyonsuz sağkalım ve genel sağkalıma etkisini ve tedavi yanıtına etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2010-2015 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Hastanesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı Polikliniğine başvurmuş ve tedavi verilmiş metastatik kolorektal karsinom tanılı hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. 1600 hastanın dosyaları retrospektif olarak taranmış, 488 hastaya ait verileri kaydedilmiş ve analizleri yapılmıştır. Bulgular: Hastaların %38,9'u kadın %61,1'i erkekti. Yaş ortalaması 59,8 idi. Hastaların %32,4'ü primer tümör odağına yönelik operasyon geçirmişti. Primer tümör lokalizasyonlarına göre dağılımları incelendiğinde hastaların %13,5'inde sağ kolon tümörü, %86,5'inde sol kolon tümörü olduğu izlendi. %34,6 hastanın k-ras wild tip %26,2 hastanın k-ras mutant olduğu görüldü. 304 hastaya birinci seri tedavide hedefe yönelik ajan verilmişti, hastaların %54,7'si bevasizumab %5,3 ü setuksimab ve %2,2'si panitumumab almıştı. Ortalama progresyonsuz sağkalım süresi 12,79 ay ortalama genel sağkalım süresi 33,39 ay olarak hesaplandı. Primer tümör lokalizasyonuna göre değerlendirildiğinde, sağ ve sol kolon tümörleri arasında yaş ve cinsiyet dağılımı açısından farklılık izlenmedi. Hedefe yönelik tedaviler açısından kıyaslandığında, sağ kolon tümörü olan hastaların %60,6'sında anti-VEGF antikoru %6,0'sına (4 hasta) anti-EGFR antikoru tedavisi verildiği görüldü. Sol kolon tümörü olan hastalarda anti- VEGF antikoru tedavisi alan hasta oranı %53,8 anti-EGFR antikoru alan hasta oranı %7,9 idi. Progresyonsuz sağkalım süreleri ortalaması sağ kolon tümörü olan grupta 12,9 ay, sol kolon tümörü olan grupta 12,7 ay olarak hesaplandı (p>0,05). Genel sağkalım sürelerinin ortalamaları sağ kolon tümörü olan grupta 31,4 ay sol kolon tümörü olan grupta 33,6 ay olarak görüldü(p>0,05). Sol kolon kanseri hastalarında KRAS wild tip hasta kolunda hedefe yönelik tedaviler birbirleri ile kıyaslandı. Anti -VEGF antikoru tedavisi alan grupta progresyonsuz sağkalım süresi ortalaması 16,4 ay anti- EGFR antikoru tedavisi alan grupta ise 11,5 ay olarak izlendi (p0,05). K-ras wild tip sağ kolon tümörü olan grupta hedefe yönelik tedavi alan hasta sayısı (n
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: Colorectal carcinomas are the third most common cancer in the men and the second most common cancer in women. It is responsible for 8% of cancer related deaths in worldwide. The most important prognostic factor is the stage of the disease at the time of diagnosis. 20% of colorectal cancers is metastatic at the time of diagnosis. CALBG/SWOG 80405 and FIRE-3 phase 3 studies are revealed that primary tumour localisation is a prognostic factor for progression-free-survival and overall survival. In this study we aimed to determine prognostic and predictive effect of primary tumour localisation in metastatic colorectal cancer patients whom admitted to medical oncology department of our hospital. Material and Methods:Patients who admitted to Ege University Medical Oncology department between 2010-2015 and diagnosed and treated as metastatic colorectal cancer, included in the study. 1600 patient file was searched, 488 patient data were saved and analyzed. Results: 38,9 % of patients were women and 61,1 % of patients were men. Mean age was 59,8. According to primary tumour localization 86,5 % of patients had left colorectal cancer, 13,5% of patients had right colon cancer.34,6% of patients were found our K-Ras wild type and 26,2% was k-ras mutant. 54,7 % of patients treated with bevacizumab, 5,3% treated with cetuximab and 2,2% treated with panitumumab. Mean progression- free survival was 12,79 months and overall survival was 33,39 months. There was no difference on age and gender according to primary tumour localisation. When compared with targeted therapies, 60.6% of patients with right colon tumor were treated with anti-EGFR antibody and 6.0% (4 patients) of anti-VEGF antibody. In patients with left colon tumors, the proportion of patients receiving anti-VEGF antibody therapy was 53.9% and the rate of patients receiving anti-EGFR antibody was 7.9%. Progression-free survival times were calculated as 12.9 months in the right colon tumor group and 12.7 months in the left colon tumor group (p> 0.05). The mean overall survival time was 31.6 months in the right colon tumor group and 33.6 months in the left colon tumor group (p> 0.05). in KRAS wild type patient arm in left colon cancer patients targeted therapies were compared to each other; in the group receiving anti-VEGF antibody treatment, the mean progression-free survival was 16.4 months and 11.5 months in the anti-EGFR antibody therapy group (p 0,05). Progression-free survival and overall survival were not studied because insufficient the number of patients receiving targeted therapy in the K-Ras wild type right colon tumor group. Conclusion: Although we reached out similar progression-free survival and overall survival time with the literature, because of the large patient number difference between two groups, results are not meaningful statistically.