Psikiyatri polikliniğine başvuran hastalarda valproik asit kullanımının hematolojik ve biyokimyasal parametrelere etkisinin incelenmesi
Evaluation of the effects of long-term valproic acid treatment on hematological and biochemical parameters in psychiatric inpatients
- Tez No: 497670
- Danışmanlar: PROF. DR. DURU KUZUGÜDENLİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Valproik asit, trombosit, tiroid stimülan hormon, parathormon, Valproic acid, platelet, thyroid stimulating hormone, parathyroid hormone
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Psikiyatri Polikliniğine Başvuran Hastalarda Valproik Asit Kullanımının Hematolojik ve Biyokimyasal Parametrelere Etkisinin İncelenmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, duygudurum dengeleyici olarak valproik asit kullanan hastalarda hematolojik, metabolik, endokrin parametrelerin ve vitamin düzeylerinin değerlendirilmesidir. Materyal – Metod: Kliniğimizde son 1 yıldır takip edilen ve en az 12 haftadır düzenli valproik asit kullanan 52 hasta (çalışma grubu) ile kliniğimize ilk defa başvuran ve ilaç kullanmayan 53 hasta (kontrol grubu) çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya alınan tüm hastaların dosya kayıtlarından hematolojik, biyokimyasal ve endokrinolojik parametreleri değerlendirilmiştir. Elde edilen bu parametreler iki grup arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışma grubunda hematolojik parametrelerden trombosit sayısı kontrol grubuna göre daha düşük bulunurken, biyokimyasal parametrelerden Aspartat aminotransferaz (AST), Alanin Aminotransferaz (ALT), Alkalen Fosfataz (ALP), Gama-glutamil transferaz (GGT) değerleri daha yüksek; kalsiyum ve fosfor değerleri ise daha düşük saptandı (P0.05). Sonuç: Valproik asitin uzun süreli kullanımının trombosit sayısı, karaciğer enzimleri, tiroid fonksiyonları ve kemik metabolizmasının indirekt belirteçleri üzerine olumsuz etkileri mevcuttur. Bu nedenle, valproik asit kullanan hastalarda aralıklı olarak hematolojik, biyokimyasal ve endokrinolojik parametrelerin değerlendirilmesi yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Effects of Long-Term Valproic Acid Treatment on Hematological and Biochemical Parameters in Psychiatric Inpatients Objective: The main objective of this study is to evaluate hematologic, metabolic, endocrinologic parameters and vitamine levels in the patients who used valproic acid. Methods: 52 patients (study group) who were followed for the last 1 year in our clinic and who used valproic acid regularly for at least 12 weeks along with 53 controls (control group) who didn't use any medication were included in the study. Hematologic, biochemical and endocrinologic parameters of the patients included in our study were taken from the patient file records. These parameters were compared between two groups. Results: When we examined the hematologic parameters, platelet count was found significantly lower in the study group than in the control group. While Aspartate Aminotransferase (AST), Alanine Aminotransferase (ALT), Alkaline phosphatase (ALP), gamma-glutamyl transferase (GGT) levels from biochemical parameters were found significantly higher in the study group than in the control group, calcium and phosphate levels were found significantly lower (P0.05). Discussion: There are negative effects of long-term valproic acid usage on platelet count, liver enzymes, thyroid functions, and indirect markers of bone metabolism. Therefore, intermittently evaluation of hematologic, biochemical and endocrinologic parameters on patients using valproic acid can be useful for follow up of these patients.