Mesna'nın nazal mukoza üzerindeki etkileri
Effects of Mesna on the nasal mucosa
  1. Tez No: 497671
  2. Yazar: İSMAİL ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YASAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Mesna, nazal mukoza, nazal histoloji, nazal fizyoloji, nazal anatomi, Mesna, nasal mucosa, nasal histology, nasal physiology, nasal anatomy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Mesna'nın Nazal Mukoza Üzerindeki Etkileri Son yıllarda, kimyasal olarak desteklenmiş doku diseksiyonu için mesna intraoperatif Jinekoloji, Ortopedi, Genel cerrahi, Nöroşirurji ve KBB cerrahisinde topikal olarak kulanılmaktadır. Mesna bir çok alanda kulanılmasına rağmen sağlıklı nazal mukoza üzerindeki etkileri bilinmemektedir. Bu çalışmada sentetik sülfür birleşiği olan polipeptidlerin disülfür bağlarını yıkarak polipeptid yapının oluşumunda engelleyici özellik gösteren mesnanın sağlıklı nazal mukoza üzerindeki topikal etkilerini araştırmayı amaçladık. Bu çalışmada ağırlıkları 240-350 gram arasında değişen 30 adet wistar albino yetişkin erkek rat kulanıldı. Hayvanlar 3 gruba ayrıldı. İlk gruba herhangi bir işlem yapılmadı. İkinci gruba 14 gün boyunca her gün her iki nazal kaviteye distile suyla yıkama yapıldı. Üçüncü gruba ise 14 gün boyunca her gün her iki nazal kaviteye mesna ile yıkama yapıldı. Bütün gruplar 15. günde sakrifiye edildi. . Histopatolojik inceleme için biyopsi örnekleri Hematoksilen-Eozin, Masson-Trikrom ve PAS+ AB boyaları ile boyandı. Histopatolojik skorlama sonuçlarına göre değerlendirildi. Histopatolojik skorlama sonuçlarına göre her üç grup arasında farklılık görülmedi. Mesnanın sağlıklı nazal mukoza üzerinde topikal kullanılması nazal mukoza hasarına yol açmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Effects of Mesna on the Nasal Mucosa In recent years, mesna Gynaecology, Orthopaedics, General surgery, Neurosurgery and Otolaryngology have been used intraoperatively for chemically supported tissue dissection. Although mesna is used in many areas, it's effects on healthy nasal mucosa are not known. In this study, we aimed to investigate the topical effects of mesna on healthy nasal mucosa which is a synthetic sulfur compound and belongs to a class of thiol compounds disrupting disulfide bonds of the mucous polypeptide chains. In this study, 30 young adult wistar albino male rats weighing between 240-350 grams were used. Rats were randomized into three groups, with 10 rats in each. No transactions were made to the first group. The second group was washed with distilled water for 14 days to both nasal cavity. The third group was washed with mesna for 14 days to both nasal cavity. All groups were sacrificed in day 15th. Biopsy specimens were stained with hematoxylin-eosin, Masson-Trichrome and PAS-AB. The results were evaluated according to the histopathological scoring results. There was no difference between the three groups according to histopathological scoring results Topical application of mesna on healthy nasal mucosa does not cause nasal mucosa damage.