Kadına yönelik şiddeti önlemede 'şiddet önleme ve izleme merkezi' (ŞÖNİM) ve 'kadın konukevinin' rolü -Trabzon ili örneği-
Volume prevention for women 'violence prevention and monitoring center' and 'women's guest' role - Trabzon circular pattern-
  1. Tez No: 498007
  2. Yazar: KÜBRA YAVUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA OKUR ÇAKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına yönelik şiddet, Kadın Konukevleri, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi, Violence against women, Women's Guest House, Violence Prevention and Monitoring Center
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Kadına yönelik şiddet yaygın bir toplumsal sorundur. Ancak bu sorun çok geç ele alınıp incelenmiştir. Batı toplumlarında 1970'li yılların başında araştırmaların konusu haline gelen kadına yönelik şiddet Türkiye' de ise 1980'li yılların sonunda akademik araştırmaların ve hukukun konusu haline gelmeye başlamıştır. Yine Türkiye'de ancak 1970'li yılların başında araştırmaların konusu haline gelen kadına yönelik şiddet Türkiye' de ise 1980'li yılların sonunda akademik araştırmaların ve hukukun konusu haline gelmeye başlamıştır. Yine Türkiye'de ancak 1990'lı yıllardan itibaren sorunun anlaşılması ve çözümüne yönelik kurumsallaşmalar başlamıştır. Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri ve Kadın Konukevleri önemli rol üstlenmiş olup, kadının yönlendirilmesi; sosyal, psikolojik, ekonomik açıdan güçlendirilmesi, hukuki destek verilmesi ve hayatlarını yeniden kurmalarına yardımcı olmaya çalışan kurumlar olmaktır. Bu araştırmada da Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin ve Kadın Konukevlerinin şiddeti önlemedeki rolü tespit edilmeye çalışılmıştır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı 1 Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi ve 1 Kadın Konuk evinde anketler uygulanmış ve toplamda 60 tane kadın ile görüşülmüştür. Araştırma; anket uygulamasında mülakat tekniğinin olanaklarından da yararlanarak kadınlarla bire bir görüşme tapılmıştır. Veriler SPSS 24. paket programına girilerek yorumlama, karşılaştırma ve değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Violence against women is a widespread social problem. However, this problem has been considered too late. violence against women, which has become a subject of research in the early 1970s in Western societies in Turkey and has also started to become the subject of academic research at the end of the 1980 law. However, violence against women in Turkey, but which has become the subject of research in the early 1970s, Turkey was given the start and become the subject of academic research at the end of the 1980 law. Again, however, Turkey has begun studies in institutionalized for understanding the problems and solutions since the 1990s. Violence Prevention and Monitoring Centers and Women's Guest Houses have played an important role in combating violence against women. social, psychological, economical strengthening, providing legal support and helping to rebuild their lives. In this research, it was tried to determine the role of Violence Prevention and Monitoring Centers and Women Guest Houses in preventing violence. A total of 60 women were interviewed at the 1 Violence Prevention and Monitoring Center and 1 Woman Guest House under the Ministry of Family and Social Policies. Research; interviews were witnessed by women, taking advantage of the opportunities of the interview technique. The data were entered into the SPSS package program and interpreted, compared and evaluated.