Elit artistik cimnastikçilerde statik germenin özel sıçrama hareketleri üzerine etkileri
Effects of static strecthing on special jumping movements in elite artistic gymnasts
  1. Tez No: 498011
  2. Yazar: DAMLA ERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AÇIKGÖZ, YRD. DOÇ. DR. TOLGA AKŞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Statik germe, dikey sıçrama, esneklik, Static stretching, vertical jumping, flexibility
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı elit düzeydeki artistik cimnastikçilerde statik germenin artistik cimnastiğe özgü sıçrama hareketleri, dikey sıçrama yüksekliği ve esnekliğe etkilerinin incelenmesidir. Bu çalışmaya 9-14 yaşları arasında bulunan 14 bayan artistik cimnastik sporcusu katılmıştır. Dikey sıçrama yükseklikleri New Test 2000 cihazıyla ölçülmüştür. Esneklik otur-uzan esneklik testiyle ölçülmüştür. Dartfish hareket analiz programıyla alt ekstremiteler arasındaki açıya bakılarak artistik cimnastiğe özgü sıçrama hareketi incelenmiştir. Standart ısınma ardından alınan bazal ölçümler ve statik germe sonrasında alınan ölçümler değerlendirilmiştir. Her biri iki dakika süren dört seri cimnastik hareketleri uygulanmıştır. Her seri sonunda testler tekrarlanmıştır. Statik germenin dikey sıçrama performansını anlamlı olarak etkilediği bulunmuştur. Sıçrama2-Sıçrama1 arasında (p=0,01), Sıçrama2-Sıçrama3 arasında (p=0,03), Sıçrama2-Sıçrama4 arasında (p=0,01), Sıçrama2-Sıçrama5 arasında (p=0,004) ve Sıçrama2-Sıçrama6 arasında (p=0,009) anlamlı farklılık bulunmuştur. Statik germenin esnekliği anlamlı olarak etkilediği bulunmuştur. Uzanma2-Uzanma3 arasında (p=0,03), Uzanma2- Uzanma6 arasında (p=0,006) anlamlı farklılık bulunmuştur. Statik germenin alt ekstremite açıklığı derecesine anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Sonuç olarak, statik germe protokolü dikey sıçrama performansını anlamlı şekilde azaltmış olmasına rağmen, artistik cimnastiğe özgü sıçrama hareketini etkilememiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the effects of static stretching on jumping movements unique to artistic gymnastics, vertical jump height and flexibility in elite artistic gymnasts. The participants of this study are fourteen female artistic gymnasts, aged between 9-14 years. Vertical jump height was measured with New Test 2000. Flexibility was measured with sit and reach test. Jumping movements unique to artistic gymnastics was measured with Dartfish movement analysis program considering the angle between lower extremities. Basal measurements made after the standart warm-up and measuremets made after the static stretching were evaluated. Four series of gymnastic movements, each lasting for two minutes, were performed. Tests were repeated after every series. It was shown that static stretching had a statistically significant effect on vertical jumping performance. There were statistically significant differences between Jump2-Jump1 (p=0,01), Jump2-Jump3 (p=0,03), Jump2-Jump4 (p=0,01), Jump2-Jump5 (p=0,004) and Jump2-Jump6 (p=0,009). It was shown that static stretching had a statistically significant effect on flexibility. There were statistically significant differences between Reach2-Reach3 (p=0,03) and Reach2- Reach6 (p=0,006). No statistically significant effect of static stretching was found on the angle between lower extremities. In conclusion, although statistically significantly decreasing the vertical jumping performance, static stretching did not affect jumping movements unique to artistic gymnastics.