Güney Marmara koşullarında ayçiçeği üretiminde toprak işlemenin bazı toprak özellikleri üzerine etkileri
Effect on some soil characteristics of the tillage of the production of sunflower seeds in the South Marmara
  1. Tez No: 498249
  2. Yazar: MERT KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAKİNE ÖZPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ayçiçeği, Toprak İşleme, Toprak Özellikleri, Tohum Verimi, Çanakkale, Sunflower, Soil Processing, Soil Properties, Seed Yield, Canakkale
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Dünyada ve ülkemizde ayçiçeği en önemli yağ bitkilerinden biri olup, bitkisel yağ üretiminin önemli bir miktarını karşılamaktadır. Ülkemizde ayçiçeği, başta Marmara ve İç Anadolu Bölgesi'nde tahıllarla ekim nöbetine alınarak yetiştirilmektedir. Ürün verimini arttırmada bitkisel hastalıklara karşı dayanıklı tohumluk kullanılmasının yanında toprak işleme yöntemleri de önem taşımaktadır. Bölgedeki üreticilerimiz tarafından kulaklı pulluk ile GT işleme yöntemi yaygın olarak kullanılmaktadır. GT işleme yöntemi toprak özelliklerinin bozulmasına neden olduğu gibi girdi maliyetini de artırmaktadır. Bu nedenle toprağı koruyan, girdi maliyetini uygun düzeyde tutan ve tarımsal üretimin sürdürülebilir olmasına katkı sağlayan alternatif toprak işleme yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla, toprağı devirerek işleyen pulluğa alternatif olarak toprağı devirmeden işleyen çizel ile yüzeysel olarak işleyen rototiller gibi toprak işleme yöntemleri ele alınmıştır. Ayçiçeği üretimin yapıldığı deneme parsellerinde uygulanan üç farklı toprak işleme yönteminin etkilerinin belirlenmesi için TİÖ ve HS dönemde toprak örneklemesi yapılmış ve birim alandaki ürün verimi ile toprak parametreleri (hacim ağırlığı, penetrasyon direnci, porozite ve nem içeriği) birlikte değerlendirilmiştir. Sonuç olarak ayçiçeği için uygun iklim ve toprak faktörlerine sahip bu bölgede üretimin sürdürülebilirliği için özellikle yüksek girdi maliyetinin söz konusu olduğu toprak işleme uygulamalarının çevresel etkileri dikkate alarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu tür uygulamaların etkilerinin görülmesi ve sürdürülebilir tarımsal üretim içinde uygulanabilir olması için uzun yıllar denenmesi daha sağlıklı sonuçların elde edilmesine destek olacaktır. Denemenin tek yıllık olması nedeni ile çalışmada incelenen parametreler üretici düzeyinde öneri geliştirilmesi için yeterli olmayabilir. Çalışmanın çakılı denemelerle en az 3-4 yıl süresince devam etmesi daha somut ve kullanılabilir sonuçların elde edilmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In all over world, sunflower is the one of important oil plant to oil production. Manufacturers, plowed ears and traditional tillage method is widely used. The traditional soil treatment method causes soil properties to deteriorate and increases the input cost. Therefore, there is a need for alternative tillage methods that protect the soil, keep the input cost at an appropriate level and contribute to the sustainability of agricultural production. For this purpose, as an alternative to the pulling which works by overturning the soil, the soil processing methods are used, such as the plot which operates without overthrowing the soil and the rototillers which operate superficially. In order to determine the effects of the three different tillage methods applied in the experimental parcels where sunflower production was made, soil sampling was carried out before and after tillage and the product yield and soil parameters were evaluated together. Cosequently, in this region with suitable climate and soil factors for sunflower, for sustainability of production, it is necessary to evaluate the application of soil treatment, in particular the high input cost, taking into account the environmental impacts. In order to be able to see the effects of such practices and be applicable in sustainable agricultural production, many years of testing will lead to more accurate results. Due to the fact that test is one year old, study may not be sufficient for suggestion at the manufacturer level. Continuing work for at least 3-4 years will contribute to more concrete and usable results.