Salix cinsine ait bazı türlerin antimikrobiyal aktivitelerinin incelenmesi
Investigation of the antimicrobial activity of some species belonging to salix
- Tez No: 498304
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TALİP ÇETER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Salix, salicaceae, MİK, antimikrobiyal aktivite, disk difüzyon yöntemi, Salix, salicaceae, MIC, antimicrobial activity, disk diffusion method
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada Türkiye'nin farklı yörelerinden toplanan Salicaceae familyasından Salix acmophylla Boiss. (erkek ve dişi), Salix amplexicaulis Bory Et Chaub.(erkek ve dişi), Salix excelsa J. F. Gmelin (erkek ve dişi) ve Salix eleagnos Scop. (erkek ve dişi) örneklerinden elde edilen sekiz hidroalkolik ekstraktın 14 bakteri suşuna (Bacillus subtilis, Escherichia coli, Enterobacter aerogenes, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, Klebsiella pneumoinae, Pseudomons aeruginosa, Pseudomonas fluorescens, Staphylococcus aureus, Salmonella enteritidis, Staphylococcus epidermidis, Salmonella infantis, Salmonella kentucky ve Salmonella typhimurium) ve 1 maya mantarı suşuna (Candida albicans) karşı sergilediği antimikrobiyal aktivite incelenmiştir. Ekstraktların antimikrobiyal aktivitesi disk difüzyon (DD) yöntemi ve minimum inhibisyon konsantrasyonu (MİK) 96 kuyucuklu mikro dilüsyon plakaları (mikrodilüsyon yöntemi) kullanılarak belirlenmiştir. Ekstraktların aktivitesi aynı mikroorganizmalara karşıtest edilen 10 standart antibiyotik (Ofloxacin, Streptomycin, Tetrecyclin, Meropenem, Vancomycin, Ampicillin, Ceftazidime, Gentamicin, Kanamycin ve Linomycin) sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Bazı bakteri suşlarına karşı tüm ekstraktları antimikrobiyal aktivite sergilemişlerdir. Ekstraktların konsantrasyonları arttıkça bu aktivitede de artış meydana gelmiştir. Bu çalışmada, E. coli, B. Subtilis, K. pneumoniaeve P. aeruginosa dışındaki tüm bakterilerin bitki ekstraktlarının en az bir tanesinden etkilendikleri gözlemlenmiştir. Bu çalışmada kullanılan bitki ekstraktlarından Salix amplexicaulis (erkek ve dişi) haricinde hiçbiri Candida albicans'a karşı antimikrobiyal aktivite göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
Eight hydroalcoholic extracts from Salicaceae family namely, Salix acmophylla (male and female), Salix amplexicaulis (male and female), Salix excelsa (male and female) and Salix eleagnos (male and female) were collected from different localities in Turkey were investigated in vitro for antimicrobial activity against fourteen bacteria strains including, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Enterobacter aerogenes, Enterococcus faecalis , Enterococcus faecium, Klebsiella pneumoinae, Pseudomons aeruginosa, Pseudomonas fluorescens, Staphylococcus aureus, Salmonella enteritidis, Staphylococcus epidermidis, Salmonella infantis, Salmonella kentucky and Salmonella typhimurium and one fungus which is Candida albicans. Antimicrobial activity of extracts was tested by using disk diffusion method and minimum inhibitory concentration by using 96 micro-titer plates (microdilution method). Antimicrobial activity of all extracts was compared with 10 standerd antibiotics including Ofloxacin, Streptomycin, Tetrecyclin, Meropenem, Vancomycin, Ampicillin, Ceftazidime, Gentamicin, Kanamycin and Linomycin. All extracts showed antimicrobial activity against some bacteria strains. This activity increased as the concentration of extracts increased. From this study it was observed that all bacteria except E. coli, B. subtilis, K. pneumoniae and P. aeruginosa were affected by at least one plant extract. For Candida albicans used in this study all plant extracts did not show any antimicrobial activity against this yeast except Salixamplexicaulis male and female.