Caryophyllaceae familyasına ait bazı türlerin antimikrobiyal aktivitelerinin incelenmesi
Investigation of the antimicrobial activity of some species belonging to Caryophyllaceae family
  1. Tez No: 498305
  2. Yazar: HAJER M. SEÇHAYER EL GHERIANI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGİN MURAT ALTUNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal aktivite, Caryophyllaceae, disk difüzyon testi, minimum inhibitör konsantrasyonu, MİK, minimum bakterisidal konsantrasyonu, MBK, minimum fungisidal konsantrasyonu, MFK, Antimicrobial activity, Caryophyllaceae, disk diffusion test, minimum inhibitory concentration, MIC, minimum bactericidal concentration, MBC, minimum fungicidal concentration, MFC
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada, bu familyaya ait 10 tür (Stellaria media, Holosteum umbellatum, Silene dichotoma, Silene supine, Silene vulgaris, Cerastium chlorifolium, Silene alba ve Silene aegyptiaca) toplanmış ve 15 mikroorganizmaya (Bacillus subtilis DSMZ 1971, Candida albicans DSMZ 1386, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Enterobacter aerogenes ATCC 13048, Enterococcus faecium, Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa DSMZ 50071, Pseudomonas fluorescens P1, Salmonella enteritidis ATCC 13075, Salmonella infantis, Salmonella kentucky, Salmonella typhimurium SL1344, Staphylococcus aureus ATCC 25923 ve Staphylococcus epidermidis DSMZ 20044) karşı gösterdikleri antimikrobiyal aktiviteleri disk difüzyon yöntemi, MİK ve MBK/MFK yöntemleri ile test edilmiştir. Ayrıca bu bitkilerin aktiviteleri standart antibiyotiklerin (Kanamycin 30 µg, Streptomycin 10 µg, Meropenem 10 µg, Vancomycin 30 µg, Ampicillin 10 µg, Gentamicin 10 µg, Ofloxacin 5 µg, Linocomycin 2 µg, Ceftazidime 30 µg ve Tetracycline 30 µg) aktiviteleri ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, S. alba tüm mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal etki sergilemiş olmasına karşın, S. media ve S. vulgaris'in etkisi nispeten daha düşük düzeyde olmuştur. Meropenem 10 µg E. faecium, P. fluorescens ve C. albicans haricindeki tüm mikroorganizmalara karşı yüksek etki sergiliyor iken, Linocomycin 2 µg sadece S. aureus ve S. epidermidis olmak üzere iki mikroorganizma üzerinde etkili olmuştur. Bitki ekstraktlarının 15 mikroorganizma üzerinde oluşturdukları minimum inhibitör konsantrasyonlarının (MİK) 100 µg/mL ve 3.125 µg/mL arasında değişen değerlerde olduğu gözlemlenmiştir. Minimum Bakterisidal Konsantrasyon (MBK) ve Minimum Fungisidal Konsantrasyon (MFK) testlerinin her ikisi de MİK test sonuçları ile benzerlik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
For this study 10 species were collected from this family, which included (Stellaria media, Holosteum umbellatum, Silene dichotoma, Silene supine, Silene vulgaris, Cerastium chlorifolium, Silene alba and Silene aegyptiaca), used to test antimicrobial activity against 15 microorganisms (Bacillus subtilis DSMZ 1971, Candida albicans DSMZ 1386, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Enterobacter aerogenes ATCC 13048, Enterococcus faecium, Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa DSMZ 50071, Pseudomonas fluorescens P1, Salmonella enteritidis ATCC 13075, Salmonella infantis, Salmonella kentucky, Salmonella typhimurium SL1344, Staphylococcus aureus ATCC 25923 and Staphylococcus epidermidis DSMZ 20044) by using disk diffusion, MIC and MBC/MFC methods in addition, the activity of these plants are compared against standard antibiotics (Kanamycin 30 µg, Streptomycin 10 µg, Meropenem 10 µg, Vancomycin 30 µg, Ampicillin 10 µg, Gentamicin 10 µg, Ofloxacin 5 µg, Linocomycin 2 µg, Ceftazidime 30 µg, and Tetracycline 30 µg). As a result S. alba presented antimicrobial effects against all microorganisms, but S. media and S. vulgaris had less impact compared to S. alba. While Meropenem 10 µg exhibited high effect against all microorganisms except E. faecium, P. fluorescens and C. albicans, Linocomycin 2 µg had affected only two microorganisms, namely S. aureus and S. epidermidis. The minimum inhibitory concentrations (MIC) of the plants extracts against 15 microorganisms were observed to be different values in the range between 100 µg/mL - 3,125 µg/mL. Minimum bactericidal concentration (MBC) and minimum fungicidal concentration (MFC) showed that the results of both tests were similar to result of MIC test.