Hata yayılımı altında röle seçimli işbirlikli haberleşme sistemlerinin analizi
Analysis of cooperataive communication systems with relay selection under error propagation
  1. Tez No: 498439
  2. Yazar: EZGİ ŞANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HAKAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İşbirlikli haberleşme, hata yayılımı, röle seçimi, Cooparative communication, error propagation, relay selection
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, röle seçimli işbirlikli haberleşme sistemlerinin hata yayılımı altında analizleri hem teorik hem de benzetim olarak yapılmıştır. Rölelerde çöz-aktar (decode and forward) protokolü kullanılmıştır. Öncelikle ortamda bir rölenin bulunduğu durumdaki sistem performansını (bit hata olasılığı) veren teorik çözümlemeler yapılmıştır. İkinci olarak, ortamda üç adet röle bulunması halinde tüm rölelerin aktif olduğu durumdaki uçtan uca sistem performansını elde edebilmek için öncelikli olarak hata yayılım olasılığı (error propagation) ifadesi teorik olarak elde edilmiştir. Daha sonra üç adet rölenin bulunduğu senaryoda uçtan uca sistem performansının (bit hata olasılığı) teorik ifadesi elde edilerek benzetimler ile doğrulanmıştır. Ardından ortamda M adet rölenin bulunduğu işbirlikli iletişim senaryolarında röle seçim teknikleri ele alınmıştır. İlk olarak eşik değer tabanlı (threshold based) Seçme İşbirliği tekniği için hata yayılım olasılığı ifadesi ve uçtan uca bit hata olasılığı ifadesi elde edilmiştir. Bu teknikte, kullanılan eşik değerleri sistem performansı üzerinde oldukça etkili olduğundan optimum eşik değerleri nümerik olarak hesaplanmıştır. Bir diğer röle seçim tekniği olan Max-Min röle seçimi tekniği için hata performansını veren teorik sonuçlar hata yayılımı altında yaklaşık olarak elde edilmiştir. Tüm teorik sonuçlar benzetimler ile doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, we propose the analysis of cooperative communication systems with relay selection under error propagation both theoretically and as a simulation. The decode and forward protocol is considered in the relays. Firstly, we present expressions of bit error probability when there is a relay in the environment. Secondly, the error propagation probabilities are derived theoretically in order to get the endto- end system performance where all the relays are active when there are three relays in the environment. Then, in the scenario where there are three relays, the theoretical expression of the end-to-end system performance (bit error probability) is obtained and verified with the simulations. Then, the relay selection techniques are compared in cooperative communication scenarios where M relays are found in the environment. Firstly, the error propagation probability and the end-to-end bit error probability for the threshold based selection cooperative technique are obtained. In this technique, the optimum threshold values are numerically obtained since the threshold values used are very effective on the system performance. The theoretical results giving the error performance for the Max-Min relay selection technique, which is another relay selection technique, are obtained approximately under error propagation. All theoretical results are verified by simulations.