Denim yıkamada kullanılmış ponza taşlarının atık su arıtmada kullanımı ve geri kazanılan suyun tekrar denim yıkamada kullanım olanakları
Waste water treatment of a denim plant by using waste pumice stones and recycling waste water for denim laundry
  1. Tez No: 498545
  2. Yazar: İSMAİL CEM BAĞIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL KÖRLÜ, PROF. DR. SAADET YAPAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Chemical Engineering, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arıtma, ponza taşı, denim yıkama, atık geri kazanımı, Treatment of waste water, pumice stone, zeolite, denim washing, waste recyling
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu tezde yüksek adsorpsiyon özelliğine sahip ve denim yıkama işlemlerinde kullanıldıktan sonra atık haline gelmiş ponza taşlarının, denim yıkama fabrikalarının atık suyunu arıtmada kullanılması ve arıtılan suyun belirli oranlarda temiz su ile karıştırılarak denim yıkamada tekrar kullanım olanakları araştırılmıştır. Çalışma kapsamında, atık haline gelmiş ponza taşları bir adsorpsiyon kolonuna yerleştirilmiş ve denim atık suyunun çevreye deşarj edilmeden önce bu kolondan geçmesi sağlanmıştır. Ardından, adsorpsiyon uygulanan atık suyun belirli oranda temiz suyla karışımı sağlanmış ve son elde edilen su, denim yıkamada giriş suyu olarak kullanılmıştır. Daha etkin arıtılan su ve bu suyla yıkanan denim ürünlerin gerekli analizleri yapılmış ve elde edilen veriler doğrultusunda arıtma etkinliği ve suyun tekrar kullanılabilme olanakları belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar sonunda, atık ponza taşlarıyla adsorpsiyon yöntemine göre arıtılan suyun, denim yıkama giriş suyu olarak kullanılabileceği ve bu suyla yıkanan denim ürünlerin, istenen fiziksel özellikleri karşıladığı belirlenmiştir. Bu bağlamda, hem katı atık değerlendirilmesi hem de kaynakların etkin kullanımı mümkün olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the use of pumice stones obtained from denim washing mills in the treatment of waste water has been investigated. As in the case of raw pumice, the waste stones have high adsorpstion capacity for treatment of the effluent of denim washing mills. The treated waste water has the possibility to be re-used in laundry processes of denim washing mills. The trials were carried out through a continous adsorption system. For this aim, the waste pumice stones were placed into an adsorption column and the waste water was allowed to pass through the column in different flow rates. The treated water was mixed with fresh water in certain ratios in order to be re-used in laundry. Specimens obtained from column adsorption were analyzed, data was discussed and adsorption efficiency and re-use ability were determined. The result of the studies revealed that the treated water has the potential to be used as denim washing input water. Additionally, denim garments washed with the treated waste water can meet the physical requirements of denim garments. In this aspect, it can be stated that method developed in this study contributes to solid waste management and natural source management.