Türkiye Azerbaycan belediye yönetimlerinin karşılaştırmalı incelemesi
The comparative analysis of the municipal board of Azerbaijan Turkey
  1. Tez No: 498679
  2. Yazar: MERTCAN ARITÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER NEGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye ve Azerbaycan Belediye Yönetimi, Türkiye'de Belediyecilik, Azerbaycan'da Belediyecilik, Yerel Yönetim ve Belediye, Turkey and Azerbaijan Municipality Management, Municipality in Turkey, Municipality in Azerbaijan, Local Government and Municipality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Mahalli idare birimlerinin en önemlisi olan belediyeler Türkiye'de ve Azerbaycan'da bu önemini, belediye sınırlarında yaşayan ve yerel hizmetlerini belediyelerden alma gereksinimi olan nüfusun ülke nüfusuna oranla neredeyse ülkenin tamamını etkileyen bir boyutta olmasından almaktadırlar. Bu çalışmada Türkiye ve Azerbaycan belediye yönetimlerinin bu önem gereğince çalışma yöntemleri araştırılmış ve birbiriyle bu denli yakın ilişkileri olan iki ülkenin belediye yapılarındaki farklılık ve benzerlikleri yerinde gözlem ve görüşmelerle, betimsel sistematik analiz yöntemiyle ortaya konulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti belediye yapılarının oluşturulması açısından Azerbaycan Cumhuriyeti'ne göre oldukça köklü bir tarihe sahiptir ve bu tecrübenin bir gereği olarak belediye yönetimlerinin Azerbaycan Cumhuriyeti'ne nazaran daha güçlü yapılar olduğu aşikârdır. Azerbaycan 1991 yılında Sovyet Rusya'nın dağılmasının ardından bahsi geçen bölgede bağımsızlığını kazanmış ülkeler arasında göreceli olarak en gelişmiş ülkelerden birisidir. Buna rağmen siyasal yönetim geleneği ve demokratikleşme süreçleri bakımından, belediyelerdeki yönetim modeli açısından, yeni kurulan bir ülke olması ve gerek sosyal gerek siyasal buhranlarla mücadelesi sonucunda Türkiye'ye nazaran daha az gelişmiş bir ülke modeli çizmektedir. Belediye yapılarının işlevselliği açısından da bu söylem doğruluk payı barındırsa da belediye yasaları ve mevzuat açısından Türkiye'ye göre daha bağımsız belediyeler öngördüğü söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The most important of the municipalities of the local government unit of this importance and Azerbaijan Turkey, compared to living in the municipality and local services to the population of the country's population which needs to receive from the municipalities they nearly get from being in a size that affect the entire country. In this study, Turkey and Azerbaijan, the municipal administration this matter in accordance with the working methods have been researched and with each other with such a difference in municipal structures of the two countries with close relations and similarities observations and interviews, has been demonstrated by means of descriptive systematic analysis. According to the Republic of Azerbaijan Republic of Turkey in terms of the creation of the municipal building has quite a history and deep-rooted experience in this respect to the municipal government of the Republic of Azerbaijan as a requirement, it is obvious structures stronger. Azerbaijan is one of the most developed countries among the countries that won the independence of the region after the disintegration of Soviet Russia in 1991. Nevertheless, in terms of political management tradition and democratization processes, in terms of the management model municipality, is a country newly established and need as a result of combat social need political crisis compared to Turkey draws a less developed country models. Although in terms of functionality of the municipal building housing the truth to say that I'm more independent municipalities by Turkey in terms of municipal laws and regulations it can be said to predict.