Hamit Karzai ve Muhammed Eşref Gani Dönemlerinde Afganistan-Pakistan ilişkileri
Afghanistan and Pakistan relations in the Hamid Karzai and Mohammad Ashraf Ghani Periods
  1. Tez No: 498678
  2. Yazar: ZABIHULLAH AZIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİMUÇİN KODAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Pakistan, Taliban, Barış Süreci, Hindistan, ABD, Afghanistan, Pakistan, Taliban, Peace Process, India, USA
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu tezin amacı; 2001- 2017 döneminde, Afganistan ve Pakistan arasındaki siyasi ve sosyal ilişkilerin durumunu incelemek ve Afganistan'daki istikrarsızlığa neden olan Pakistan'ın uygulamaları, kaygıları ve izlediği politikayı tarihi bir çerçevede ele almaktır. Bu bağlamda çalışmamızın temel konusu, Afganistan'ının istikrarsızlığı ve Taliban sorunu ile ilişkili olan Pakistan'ın rolünü ve bu sorunlara yönelik izlediği politikanın gerekçelerini inceleyerek ortaya koymaktır. 1893'de, Afganistan ve Britanya Hindistanı arasında imzalanan“Durand Sınır Antlaşması”uyarınca, Afganistan'ın, bugünkü Pakistan'ın yaklaşık yarısını kapsayan bölgeleri devredilmişti. Ardından 1947'de,“Pakistan”adı altında yeni bir bağımsız devletin kurulması üzerine yeni“Pakistan Hükümeti”söz konusu bölgeler üzerinde egemenliğini sağlamak istediğinde Afganistan, eski topraklarını geri almak için siyasi girişimlerde bulundu. Diğer komşusu Hindistan ile de benzer sorunu olan Pakistan, kendi toprak bütünlüğünü muhafaza etmeye yönelik olarak Afganistan'ın zayıflaması ve Afganistan'da, Hindistan'ın karşısında güç kazanmayı hedefleyen bir dizi siyasi politika izlemeye yönelmiştir. İki ülkenin birbirine karşı uyguladığı menfi politika, davranış ve tutumlar, Afganistan'ın istikrarsızlığına ve Taliban gibi bir terör örgütü ile savaş haline getirilmesine sebep olmuştur. Bu durum karşısında, Pakistan'ın daha fazla güçlendiği ve Taliban gibi bir kukla örgütü, ABD tarafından desteklenen Afganistan yönetimine karşı kullanarak, Afganistan'ın siyasi istikrarını rehin alır duruma geldiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of thesis is to examine the relations status between Afghanistan and to study the incentives concerns and police of Pakistan on a historical framework within 2001 and 2017 period which cause the in instability in Afghanistan. The main purpose of our work is to observe the links between the role and the policy reasons which Pakistan pursues with the instability in Afghanistan and Taliban dilemma are in existence. In 1893, the Durand Border Treaty was signed between Afghanistan and British India. According to this treaty, the regions which cover almost half of current Pakistan, had been overthrown to British India. Then in 1947, with establishment of a new independent state under name of Pakistan which got dominance over stated territories. However Afghanistan attempted to take back her previous lands. Thus, Pakistan with having a similar problem with her other neighboring India, followed a series of policies aimed at weakening Afghanistan in order to preserve her territorial integrity, as well as aimed at gaining strength in Afghanistan against India. The policies and attitudes of these two countries against each other caused the instability of Afghanistan and her ongoing war against an organization like Taliban. On the contrary, Pakistan is becoming more powerful and using a puppet organization like the Taliban against the US-backed Afghan government, thus, it is thought that the stability of Afghanistan has been being into hostage by Pakistan.