Yenilikçi örgüt kültürünün sinizm algısına etkisi: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde bir uygulama
  1. Tez No: 498716
  2. Yazar: FIRAT EROL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH OĞRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilik (İnovasyon), Kültür Kavramı, Örgüt Kültürü, Yenilikçi Örgüt Kültürü, Sinizm, Innovation, Concept of Culture, Organization Culture, Innovative Organization Culture, Cynicism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Örgütlerin artarak karmaşık bir duruma gelen ve hızla gelişen çevrede, rekabet avantajını sürdürebilmek açısından oldukça önemli bir kavram olan yenilik, önceden düşünülmemiş yeni fikirleri, ticari olarak uygulamaya koyup rekabet gücünü arttırmayı hedefler. Bu bağlamda yeniliği, yeni düşüncelerin ekonomik faaliyetlere dönüştürülmesi açısından sosyal bir süreç olarak değerlendirmek mümkündür. Öte yandan yenilikçi örgüt kültürü, örgütü bir arada tutmaya yarayan, aynı zamanda örgütün tutum ve davranışlarını yenilikçi bir anlayışla şekillendiren bir kontrol mekanizmasıdır. Örgütün yenilikçi bir kültüre sahip olması, yenilik için gerekli fikirlerin üretilmesinde, benimsenip uygulanabilir olmasında ve en önemlisi de sürdürülebilir duruma dönüşmesi açısından oldukça önemlidir. Dolayısıyla çalışanların bu kültürde örgütsel bağlılığının olması gerekir. Örgüt içi tutum ve davranışları etkileyen aynı zamanda çağımızın hastalığı haline dönüşen sinizm algısı ise bu bağlılığı ciddi derecede etkiler durumdadır. Genel olarak bireyin yaşama bakış açısı olarak ifade edilen sinizm ise, toplumsal yaşamda karşılaşılan ve her şeye karşı olumsuz algıları yansıtan bir kişilik özelliği olarak kavramsallaştırılır. Öyle ki örgüt çalışanları, küreselleşen dünyanın yoğun temposunda sinik davranışlar sergileyip, üst yönetime, çalışma düzenine, otoriteye olan savaşlarını ortaya koyarak işletmeleri zor duruma itebilirler. Böylesi bir zorlukla karşılaşmamak için ise işletme yönetiminin çalışanları; olumsuzluklar, hayal kırıklıkları, şüphe duygusu, güvensizlik ve şikayet gibi düşüncelerden oluşan sinizm algısından uzak tutması gerekir. Çünkü sinizmin panzehrinin, dürüstlük, samimiyet, adalet, doğruluk, örgütsel bağlılık, iç iletişim, örgütsel özgüven gibi unsurlar olduğu bilinmelidir. Bu bağlamda Van Y.Y.Ü. İdari Personelleri üzerinde yapılan araştırmanın amacı çalışanların sinizm seviyelerinin ölçmektir. 112 soruluk bir anketle uygulanan bu çalışmada, istatistiksel verilerle katılımcılarda sinizm algısına yönelik ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Innovation, a very important concept in terms of being able to maintain its competitive advantage in an increasingly complex and rapidly developing environment, aims to increase the competitive power by putting new ideas that have not been previously thought into practice commercially. Within this context it will not be wrong to evaluate the innovation as a social process in terms of transforming new ideas into economic activities. In other respects, Innovative Organization Culture is a control mechanism that helps to keep the organization together and also it shapes the attitudes and behaviors of the organization with an innovative understanding. It is very important for the organizations to have an innovative culture, to produce the ideas necessary for innovation, to be adopted and applicable, and most importantly to become a sustainable situation. So, in this culture it is essential for the employees to have organizational commitment in this culture. The perception of cynicism, which has become an epidemic disease of our age, critically affects the intraorganizational attitudes and commitment. Cynicism which is figured as individual's view of life, conceptualized as personality characteristics that reflects negative perceptions of all things encountered in social life. Such that, the employees of the organization can push the enterprises into a difficult situation by exhibiting cynical behavior in the intense tempo of the globalizing world and by revealing their battles to upper management, working order and authority. On the other hand, for not to come across with such difficulties, firm managements have to keep the employees out of perceptions of cynicism such as negativity, frustrations, suspicion, insecurity and complaints. Since, it should be known that the antidote of cynicism is elements such as honesty, sincerity, justice, truthfulness, organizational commitment, internal communication, and organizational self-confidence. In this context, the aim of this research conducted on the Administrative Staff of Van Yüzüncü Yıl University is to measure the cynical levels of the employees. In this study, which is applied with a questionnaire with 112 questions, statistical data were used to determine the cynical perception of participants.