İmam Şâfiî'nin Haber-i Vâhidin delil değeri ile ilgili görüşü
Imam Shafii's views on the evidence value of Haber-i Vâhi̇d
  1. Tez No: 498715
  2. Yazar: MEHMET ZAHİR KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SELİM ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sünnet, Haber-i Vâhid, Sika, Muttasıl, Sünnet, Haber-i Vâhid, Sika, Muttasıl
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
İslam Hukuk metodolojisinde haber-i vâhid ile ilgili tartışmalar İslam tarihinin ilk dönemlerinden itibaren başlamıştır. Haber-i vâhid, Sünnet'in çoğunu teşkil ettiğinden dolayı hüccet olup olmadığı ve kendisiyle amel edilip edilmeyeceği hususu daha da bir önem arz etmektedir. Daha genç yaşlarda hem hadis ekolü ile hem de re'y ekolü ile tanışan ve her iki ekolün de güçlü ve zayıf yanlarına muttali olan İmam Şâfiî, genelde Sünnet özelde de haber-i vâhide büyük bir önem vererek üzerinde durmuş, naklî ve aklî delillerle konuyu bir usul dairesinde tutarlı, somut ve objektif kriterlerle ele almıştır. İmam Şâfiî, senedi muttasıl ve sika râvilerce rivâyet edilen haber-i vâhidin hüccet olduğunu, Kur'an'daki bazı ayetlerin delaletlerine, rivâyet edilen haberlere, haberlerin delaletine, Hz. Peygamberin ve sahâbenin uygulamalarına dayandırmıştır. İmam Şâfiî; genelde Sünnet'i özelde de haber-i vâhidi reddedenlerin büyük bir hataya düştüklerini belirttikten sonra fakihlerin, haber-i vâhidin hüccet olduğu hususunda ittifak ettiklerini, ancak haber-i vâhidin kabul şartlarında ihtilafa düştüklerini belirtmiştir. Tezimiz giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş'te konunun önemini, amacını, konu ile ilgili kavramları, Birinci Bölümde kısaca İmam Şâfiî'nin hayatını, ilim yolculuğunu ve mezhebi hakkında bilgi verdik. İkinci Bölüm'de; haber-i vâhidin delil değeri ile ilgili tartışmaları, Üçüncü Bölüm'de ise İmam Şâfiî'nin haber-i vâhid ile ilgili görüşünü diğer mezheplerin görüşleriyle mukayeseli bir şekilde ele aldık. Sonuç kısmında ise İmam Şâfiî'nin, haber-i vâhidin delil değeri ile ilgili görüşlerinden yola çıkarak vardığımız sonuçları yazdık.
Özet (Çeviri)
The discussions about the haber-i vâhid in the methodology of Islamic Law has started from the early periods of Islamic history. Since it constitutes the majority of Sünnet, haber-i vâhid is even more important whether it is a huccet or not and whether it will be done by itself. Imam Shafii, who has learned both the Hadis school and the Re'y school at younger ages and has knowledge about the strengths and weaknesses of both schools, emphasizing that Sunnah in general, especillay haber-i vâhid, has been dealt with concrete and objective criteria in a procedural circle in which there are transitional and intellectual evidence. Imam Shafii stated that the haber-i vâhid which is narrated by Muttasıl and Sika râvis is huccet that is based on to the some ayets' indications in the Quran, to narrated rivâyets and their indications and to the Hz Peygamber and Sahâbe's practices. Imam Shafii; after mentioning that those who rejected the Sunnah and especially the haber-i vâhid have fallen into huge mistake, pointed out that the Islamic Lawyers have alleged about the haber-i vâhid is huccet, but they disagree about acceptance conditions of haber-i vâhid. This thesis consists of introduction, three chapters and the final result. We discussed the importance, purpose and terms related to this subject in the introduction and studied the Imam Shafii's life, science journey and his sect in the first chapter shortly. In the second part, we discussed the debates about the value of evidence of haber-i vahid and in the third part we discussed the opinions of Imam Shafii about haber-i vahid in a comparative way with the views of other sects. In the conclusion, we wrote the results that we reached based on Imam Shafii's views about the value evidence of haber-i vahid.