Kur'an'da ülfet ve kardeşlik
Compromise and brotherhood in the Quran
- Tez No: 498742
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Uhuvvet, Meveddet, İsâr, Veli, Kaynaşma, Sadâkât, Samîmiyyet, Haset, Kin, Menfaat, Küçümsemek, Brotherhood, Affection, Sacrifice, Guardian, Cohesion, Loyalty, Sincerity, Malice, Feud, Interest, Underestimation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada“Ülfet ve Kardeşlik”kavramları Kur'ân-ı Kerim perspektifinden ele alınmaktadır. İslâm'ın temel dinamiklerinden olan ülfet ve kardeşlik olgusu, Medine döneminden itibaren kullanılmaya başlanmış ve günümüzde de önemini yitirmeden de-vam etmektedir. Kur'ân da yer alan uhuvvet, meveddet, veli, dostluk, uzlaşma, isar, di-ğerkâmlık, yardımlaşmak ve merhamet konuları ele alınarak, ülfet ve kardeşliğin olumlu çerçevesi çizilmeye çalışılmış ve bunun zıddı olan kavramlarla da zarar verici durumlar ortaya konularak izah etmek amaçlanmıştır. Çizilen bu çerçeveler ışığında ülfet ve kardeşliğin sonuçları, şartları, çeşitleri, so-rumlulukları ve en güzel kardeşlik örneklerini de ele alarak,“Ülfet ve Kardeşlik”anlayı-şını somut ve yaşanabilir bir kalıba oturtmaya çalışılmıştır. Ülfet ve kardeşlik anlayışının Kur'ân ve Sünnet açısından hassasiyetle üzerinde durulan bir konu olduğu tesbit edilmiş ve İslâm Dini'nin sosyal açıdan özünü teşkil ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study discusses the concepts of 'Compromise and Brotherhood' from the perspec-tive of the Quran. As one of the fundamental dynamics of Islam, the compromise and brotherhood phenomenon was started to be used since Medina era and it is still being used in today's world without losing its significance. The study aims to establish a posi-tive framework of compromise and brotherhood by addressing the issues of brother-hood, affection, guardianship, friendship, compromise, sacrifice, altruism, cooperation and compassion from the Quran as well as describing it through presenting damaging situations with opposite concepts. In light of the established frameworks; the results, conditions, types, responsibili-ties and the most beautiful examples of brotherhood are discussed and the understan-ding of 'Compromise and Brotherhood' is attempted to be put into a concrete and livab-le pattern. It was found that the understanding of compromise and brotherhood is a sen-sitive topic from the perspectives of the Quran and the Sunna and that it forms the es-sence of Islamic religion from a social angle.