Neriman Hasanzade'nin hayatı, eserleri ve edebi kişiliği
The life, works and literary personality of Neriman Hasanzade
- Tez No: 498756
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL SAKALLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nəriman Həsənzadə, Azerbaycan edebiyatı, Türk edebiyatı, Türkoloji, Azerbaycan, Nəriman Həsənzadə, Azerbaijani literature, Turkish literature, Turkology, Azerbaijan
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Azerbaycan edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Nəriman Həsənzadə, 18 Şubat 1931'de Kazak ilinin Poylu kasabasında doğmuştur. Nəriman Həsənzadə, şiirin yanında hikâye ve piyesler de kaleme almış ve gazetelerde siyasi konularda yazılar yazmıştır. Nəriman Həsənzadə öte yandan Azerbaycan Yazarlar Birliği üyesi (1954), Filoloji Doktoru (1965), Azerbaycan'ın Emektar Sanat Adamı (1981), Azerbaycan Halk Şairi (2005), Yılın Şairi (2010) unvanlarını kazanmıştır. Politika ile de ilgilenen Nəriman Həsənzadə bir dönem Azerbaycan'da, Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Sovyeti Partisi'nde Milletvekilliği (1990-1995) yapmıştır. Nəriman Həsənzadə ilk ve orta öğrenimini Poylu kasabasında tamamlamış, 1949 yılında Gence Devlet Pedagoji Üniversitesi'ne girmiştir. 1962-65 yılları arasında Azerbaycan Devlet Üniversitesi'nin“Azerbaycan Edebiyatı Tarihi”bölümünün başkanı olmuştur. 1965 yılında,“Azerbaycan-Ukrayna Edebî İlişkileri”üzerine tez yazarak filoloji doktoru unvanını almıştır. Nəriman Həsənzadə, asıl başarısını politika alanından çok, yazmış olduğu eserlerden almıştır. Həsənzadə'nin pek çok şiir kitabı, poemaları, düz yazıları ve köşe yazıları bulunmaktadır. Həsənzadə, eserlerini sade Azerbaycan Türkçesiyle kaleme almıştır. Herkes tarafından kolayca anlaşılması onu biraz daha sevdirmiştir. Nəriman Həsənzadə'nin şiirleri genellikle dörtlük şeklindedir ve çoğunlukla 8'li ve 11'li hece ölçüsü ile yazılmıştır. Nəriman Həsənzadə, şiirlerinde daha çok aşk, vatan ve Türklük temalarına değinmiştir. Bu temaların dışında en çok işlediği konu Azerbaycan tarihi ve Azerbaycan'ın önemli şahsiyetleridir. Biz bu tezimizde Azerbaycan edebiyatının önemli ve üretken isimlerinden Nəriman Həsənzadə'nin hayatını, eserlerini ve edebî kişiliğini inceledik.
Özet (Çeviri)
Poet, playwright, politician, journalist, member of the Azerbaijani Writers Union (1954), Philology Doctor (1965), Azerbaijan's Honored Art Worker (1981), the Republic of Azerbaijan Supreme Soviet deputy (1990-1995), Azerbaijan People's Poet (2005) Poet of the Year prize winner (2010) Nariman Həsənzadə was born in Poylu town of Qazaq province on February 18, 1931. He completed his primary and secondary education in his own town. He started to study at Ganja State Pedagogical University in 1949. Between the years 1962-65, he was the chair of“History of Azerbaijani Literature”department at Azerbaijan State University. In 1965, he wrote his thesis on“Azerbaijan-Ukrainian Literary Relations”and gained the degree of doctor of philology (Ph.D). Nəriman Həsənzadə takes his real fame from his literary works rather than his political side. Həsənzadə has many poetry books, stories, plays and columns. Həsənzadə has penned his works with simple Azerbaijani Turkish, which makes his fame among ordinary people clear as he was easily understood. His poems are usually quatrain and most are written in syllabic dimensions of 8 or 11. His poems are mostly about love, homeland and Turkism. Many of his other works usually refer to Azerbaijani history and important personalities of Azerbaijan. In this thesis, we have studied the works of Nəriman Həsənzadə, one of the important and productive names of Azerbaijani literature, and his literary personality.