Türkiye' de yatırım teşvikleri ve yatırım teşvik sisteminin etkinliği Diyarbakır ili örneği
Investment incentives in Turkey and efficiency of investment incentive system Diyarbakır city example
  1. Tez No: 498777
  2. Yazar: MUHAMMED ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LAMİHA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım Teşvikleri, Devlet Destekleri, Teşvikler, Investment Incentives, State Supports, Incentives
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada sistemli, düzenli ve sürdürülebilir bir ekonomik kalkınmanın sağlanabilmesi için uygulamaya konulan yatırım teşvikleri ele alınmıştır. Bu kapsamda dünyada yatırım teşvikleri konusunda başarıyı yakalamış örnek uygulamalar üzerinde durulmuştur. Bu uygulamaların unsurları incelenmiştir. Daha sonra ülkemizde Cumhuriyet döneminden günümüze kadar uygulamaya konulan devlet destekleri ele alınmıştır. Mevcut Yatırım teşvik sistemi geniş bir çerçevede incelenmiştir. Yürürlükte olan teşvik sisteminin etkinliğinin araştırılması için Diyarbakır ili örneği ele alınmıştır. Bu kapsamda ilin sosyo-ekonomik durumu incelenmiş, yatırım teşvik sisteminin süreç içerisinde sosyo-ekonomik durumu üzerindeki etkisi ortaya çıkarılmıştır. Daha sonra yatırım teşvik sisteminin etkisinin araştırılması amacıyla saha araştırması yapılmıştır. Ardından tüm bu veriler göz önünde bulundurularak sonuçlar çıkarılmış ve çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, investment incentives applied to achieve a systematic, regular and sustainable economic development are discussed. Within this scope, successful implementations of investment incentives in the world have been emphasized. The elements of these applications have been examined. Later on in our country, the state support that was applied from the republican period to the day-to-day was taken up. The existing Investment incentive system has been examined in a wide range. In order to investigate the effectiveness of the incentive system in place, the case of Diyarbakır province was considered. In this context, the socio-economic situation of the province was examined and the effect of the investment incentive system on the socio-economic situation in the process was revealed. Then a field survey was conducted to investigate the impact of the investment incentive system. The results were then taken into consideration with all these data taken into account and a solution proposal was presented.