Gaziantep'te faaliyet gösteren orta ve büyük ölçekli işletmelerin siber güvenlik yönetim yaklaşımlarının analizi
Analysis of cyber security management approaches in medium and large-size enterprises operating at Gaziantep
  1. Tez No: 498778
  2. Yazar: AHMET BOZGEYİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAZLUM ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Siber güvenlik, siber güvenliğe kurumsal yaklaşım, Cyber security, institutional approach to cyber security
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin (BİT), hayatımızın her alanına girdiği bir zamanda yaşamaktayız. BİT hemen hemen herkes tarafından sosyalleşmede, bilgiye erişimde, ticarette üretimde, devlet kurumlarında ve gündelik iş hayatında yaygın olarak kullanılmaktadır. Teknoloji iyi yönetildiği zaman işletmelere büyük fırsatlar sunmaktadır. Fakat kötü yönetildiği zaman bir tehdit unsuruna dönüşmektedir. Teknoloji aynı zamanda kötülere şeytanca fikirlerini uygulama fırsatı verdiği için her türlü bilgi hırsızlığına, casusluğa ve çeşitli siber suçlara da yol açmaktadır. Bu kapsamda teknoloji yönetimi, özelde de siber güvenlik yönetimi işletmeler için hayati bir konudur. Bu çalışmada; genel olarak Gaziantep'teki orta ve büyük ölçekli firmaların genel olarak siber güvenliğe yaklaşımları sevilerini tespiti ve firmaların demografik özelliklerine göre firmaların siber güvenlik yaklaşımlarında farlılıklar olup olmadığının belirlememesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda çalışmada anket tekniği kullanılarak 128 firmadan elde edilen verilerin analizi sonucunda, araştırma kapsamındaki firmaların siber güvenlik yaklaşımlarının genel olarak düşük düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Araştırma kapsamındaki firmaların siber güvenliğe kurumsal yaklaşım, yazılım geliştirme ve destek aşamalarında bilgi sistemleri erişim kontrolü güvenlik tedbirleri, siber güvenlik ihlalleri ve iş sürekliliği yönetimi ile genel siber güvenlik yaklaşımlarının düşük düzeyde olduğu; fiziksel ve çevresel güvenlik tedbirleri ile bilişim sistemleri ve iletişim ağlarının işletim ve bakım kontrolleri düzeyinin orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bu çalışmada firmaların özelliklerine göre siber güvenlik yaklaşımlarının farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Örneğin; çalışan sayısı ve sermaye yapısı daha büyük olan firmalar, bilişim sistemlerine bağımlılığı daha yüksek olmanın yanında söz konusu firmaların siber güvenliğe kurumsal yaklaşım düzeyleri daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Nowadays Information and Communication Technologies (ICT) widely use in each and every sector. Almost everyone has been using it for educational, business, social connections and every day work purposes. ICT provides benefits for good people as opportunities available for people with evil intentions as well. They steal personal, financial information, use it for espionage, and harm individuals and enterprises. ICT also serve as medium to commit cybercrime. Enterprises' most valuable data is stored on virtual environments and if not protected by proper security measures they all open to be abused. This research will focus on medium and large enterprises approach to protect their cyber assets. The paper will also examine cyber security awareness levels of their technology users as well as will look into demographic differences among them. The research will use survey technique conducted on 128 medium and large size enterprises located in Gaziantep Turkey. This study found out that the overall level of cyber security awareness and protection measures in institutional approach to cyber security, software development, access control during support stages, cyber security breach management, business continuity was low, physical security measures, communication and IT networks security and maintenance controls was moderate. Moreover the study found out that firms show differences according to their demographic characteristics. For example; firms with a larger number of employees and capital are more dependent on information systems, while firms also have higher levels of institutional approach to cyber security.