227/2 numaralı Şanlıurfa şer'iyye sicili transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (H.1303-1305/m.1886-1887)
Current transcription and evaluation of the Urfa number of 227/2 (H. 1303-1305 / m. 1886-1887)
- Tez No: 498802
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAN PALALI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tarih, History
 - Anahtar Kelimeler: Kadı, Mübaşir, Kassam, Şuhudü'l-hâl vb, Kadi, The Bailiff, Kassam, Şuhudü'l-hâl
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Harran Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 484
Özet
Bu araştırma ile 227/2 numaralı Urfa Şer'iyye sicilinin transkripsiyonunu ve değerlendirilmesi yapılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın sonrasında Urfa'nın ve onun çevresindeki yerlerin nüfus, dini unsur ve Müslim-Gayrimüslim ilişkileri son dereceye kadar memnun şekil içinde sürdürüldüğü anlaşılmıştır. İşin en ilginç yanı ise Gayrimüslim unsurun kendi aralarındaki davalarda olsa bile şer'i mahkemelerde yargılama usulünü benimsemiş olduğudur.
Özet (Çeviri)
With this research, it was tried to transcribe and evaluate the Urfa Şer'ye register of 227/2. After this work, it was understood that Urfa and its surroundings were extremely satisfied with the population, religious elements and Muslim-non-Muslim connections. The most interesting part of the matter is that even if the non-Muslim element is on their own, the shar'i has adopted the judicial procedure in the courts.