213 numaralı Şanlıurfa şer'iyye sicili'nin (176-349 sayfaları arası) transkripsiyon ve değerlendirmesi (H.1290-1292/m.1873-1875)
The transcription and the evaluation of Urfa shar'iya register numbered 213 (H.1290-1292/m.1873-1875)
  1. Tez No: 498801
  2. Yazar: İSMET KÜÇÜKAÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Urfa, Şe'iyye Sicilleri, Osmanlı, Urfa, Shar'iya Registers, Ottoman
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 720
Özet
Bu tez çalışmasındaki temel gayemiz Urfa'ya ait olan 213 Numaralı Şer'iyye Sicillerinin belgeler halinde değerlendirilmesi ve transkripsiyonun yapılmasıdır. Ayrıca Urfa'nın tarihi geçmişi hakkında bilgi verilmiştir. Tezin amaçları arasında Urfa isminin nereden geldiği, günümüze gelinceye değin kimlerin bölgede egemenlik kurduğu konusunda bilgi verilmiştir. Tezimizin ilk bölümünde, Urfa'nın tarihsel gelişim süreci hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca Osmanlı öncesi hukuk sistemi ve Osmanlı dönemi hukuk sitemi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, Osmanlı hukukunun temel yapısı, işleyişi, kadılık kurumu, mahkeme görevlileri hakkında bilgiler verilmiştir. Yine Osmanlı Şer'iyye Sicillerinin ortaya çıkışı ve sicillerin tanımı hakkında bilgiler verilmiş olup 213 nolu sicilin genel bir değerlendirmesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde, 213 Numaralı Urfa Şer'iyye Sicillerinin transkripsiyonu ve her belgenin kısa özetler halinde genel bir değerlendirmesi yapılmıştır. Bu tez çalışmasının sonucunda Urfa'nın geçmişteki tarihi değerlerinin bu günlere taşınmış olduğuna dair çeşitli bilgiler aydınlatılmış olup, günümüz ve geçmiş toplum yapısı hakkında benzerlikler olduğu gözlemlenmiş ve toplumun genel sorunları hakkında bilgi edinilmiştir. Yine Osmanlıdaki yargı sisteminin işleyişinin toplumun her kesimine eşit ölçüde yaklaştığı gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra Osmanlı toplum yapısında milliyetçilikten kaynaklanan bir anlaşmazlığın görülmemesi ve her kesimin kardeşçe ilişkiler sürdürmüş olması Osmanlı Devletinin ve tarihi geçmişimizin ayırıcı özelliklerini göstermesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
This thesis is based on the evaluation and trancription of Shar'iya Regıster numbered 213, belonging to Urfa. In addition, information about the historical background of Urfa was given. Among the purposes of the thesis are information about where the Urfa name comes from and who has dominated the region until the day it arrives. In the first part of the thesis, information about the historical development process of Urfa was given. In addition, information about pre Ottoman legal system and Ottoman period legal system was presented. In the second part, the basic structure of the Ottoman law, the institution of the operating kadi and the officials of the court were provided. Also, general information about the emergence of ottoman court recorts definition of records, are given ; a general evaulation of the 213 record was made. In the third part, the transcription of the Urfa Shar'iya Register number 213 and a brief review of each document were carried out. As a result of this thesis, various information about historical values of Urfa have been revealed and it was observed that there are similarities about present and past social structure and was informed about the general problems of society. It has also been observed that the functioning of the judicial system in the Ottoman Empire approached equally to every segment of the society. As well as the fact that there is no disagreement arising from nationalism in the Ottoman society and all the societies of brotherhood have continued to be important in terms of showing the distinctive features of the Ottoman Empire and its historical past.