Kastallânî'nin Letâifü'l-İşârât li Fünûni'l-Kıraât adlı eserinin kıraât ilmi açısından incelenmesi
The analysis of Kastallânî's work named Latâifu'lishârât li Funûni'l-Qira'at in Terms of Qira'at (Recitation) science
  1. Tez No: 498810
  2. Yazar: AHMET KÜTÜKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET AKDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Qur'an, Kastallânî, Latâifu'l-ishârât li Funûni'l-Qira'at, Qira'at, Qira'at Science
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 288
Özet
Bu araştırmada Kastallânî'nin (ö. 923/1517) Letâifü'l-işârât li fünûni'l-kıraât adlı eseri ele alınmıştır. Müellif bu eseri, kendisinden önceki dönemde kıraâtler alanında nakledilen bilgileri bir araya toplamak ve bu alandaki kapalılıkları çözmek amacıyla telif etmiştir. Bu sebeple, sahih ve şâz kıraâtleri bir arada ele almış, on dört kıraât imamına nispet edilen farklı okuyuşları birlikte incelemiştir. Eserde öncelikle yedi mütevâtir kıraâte, sonra meşhur üç kıraâte, daha sonra da dört şâz kıraâte yer verilmiştir. Kıraâtlerin kabulünde aranan şartlardan sahih isnadın, Arap dil kurallarına ve Hz. Osman Mushafına uygunluğun gerekli olduğu vurgulanmıştır. Bu şartları taşımayan kıraâtlerin reddedilmesi gerektiği söylenmiştir. Bu üç şarta sahip olan kıraâtlerin eleştirilmesi veya reddedilmesi haddi aşmak olarak değerlendirilmiştir. Müellif, dil bilginleri tarafından kıraât imamlarına yöneltilen eleştirilere karşı çıkarak onları yeni bir şey bulmuş gibi davranmakla suçlamıştır. Müellife göre dil bilginlerinin kıraâtlere yönelik eleştirileri, kendi eksik bilgilerinden veya dilde uyguladıkları kıyas yöntemini kıraâtlere de uygulamalarından kaynaklanmaktadır. Araştırma sonucunda müellifin, kıraâtlerle ilgili bütün bilgileri bir araya topladığı tespit edilmiştir. Bundan dolayı eserin, kendisinden sonraki dönemlerde yapılan çalışmalara kaynaklık ettiği söylenebilir. Kelimeler: Kur'ân, Kastallânî, Letâifü'l-işârât li fünûni'l-kıraât, kıraât, kıraât ilmi.
Özet (Çeviri)
In this study, Kastallânî (923/1517)'s work, Latâifu'l-ishârât li Funûni'l-Qira'at, has been examined in detail. The compiled this article so as to collect information conveyed in the field of qira'at in the previous period and to solve the closeness in this area. For this reason, he studied precise and exceptional qira'at and readings which has been associated with fourteen qira'at imams together. In this paper, firstly, seven definite qira'ats, then, three well-known qira'ats, and finally, four exceptional qira'ats have been referred. It was emphasized that the precise imputation which is one of the terms required for the acceptance of the qira'at needs to be suitable for Arabic Language rules and His Holiness Osman's Qur'an. It has been said that the qira'ats which do not carry these conditions should be rejected. Criticising or rejecting three Qira'ats which have these conditions was evaluated as going beyond the limit. The author opposed the criticism raised against imams of qira'at by linguists and accused them as if they had found something new. According to the author, the criticism of the linguists against qira'ats derives from linguists' own incomplete knowledge or implementing analogy method on qira'at which they also practised on language. As a result of the research, it was determined that the author collected all the information about the qira'ats. Therefore, it can be said that the work can be the muse of the studies that had been done in the following periods.