Belediyelerde oryantasyon eğitimi: Bursa ilinde bir inceleme
Orientation training in municipalities: an investigation in Bursa
- Tez No: 498815
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU KIZILDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Oryantasyon Eğitimi, Belediye, Bursa, Training, Orientation Training, Municipality, Bursa
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Fransızca“orientation”kelimesinden dilimize uyarlanan oryantasyon; yeni bir çevreye alışma, uyumlu hale gelme, adapte olma anlamına gelmektedir. Günümüz rekabet ortamında işletmelerin hayatta kalabilmeleri ve rekabet avantajı kazanabilmeleri için insan kaynaklarının stratejik bir kaynak olarak öne çıkması oryantasyon eğitiminin önemini artırmıştır. Oryantasyon eğitimi işletmeye yeni başlayan nitelikli insan kaynaklarının kısa zamanda işletmeye uyum sağlaması ve çalışanın kendisini işletmeye ait hissederek bağlılık kazanması açısından önemlidir. Bu nedenle işletmeler uygulayacakları oryantasyon eğitimlerinin içeriklerini amaca uygun şekilde tasarlamaya özen göstermektedir. Belediyelerdeki oryantasyon eğitiminin uygulanışı ve gelişimini belirlemeyi amaçlayan bu çalışmanın ilk bölümünde; işletmelerde eğitimin önemi, amacı, faydaları ve eğitim yöntemleri detaylı şekilde açıklanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, oryantasyon eğitiminin önemi, amacı, faydaları, kapsamı, süreci ve uygulanması hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde çalışmanın amacı doğrultusunda; Bursa Büyükşehir Belediyesi, Yıldırım Belediyesi, Osmangazi Belediyesi ve Nilüfer Belediyesi'nin İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlükleri'nde oryantasyon eğitiminin gelişimini belirlemeye yönelik yapılan incelemeye yer verilmiştir. İnceleme konusu olan belediyelerdeki yetkili kişilerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler sonucunda, oryantasyon eğitimlerinin yeterli düzeyde uygulanmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Orientation, which was adapted from the French word“orientation”into our language, means getting used to a new environment, becoming compatible and adapting. Bringing the human resources forward as a strategic source in order to let businesses survive in the modern-day competition environment and gain competitive advantage, increased the importance of orientation training. Orientation training is important in terms of the adaptation of the qualified, newly-hired human resources in a short time and their establishment of commitment by making them feel as a part of the business. Therefore, the businesses pay attention to the orientation trainings, which are going to be conducted by themselves, by making their content fit for purpose. In the first part of this study, which aims to define the practice of orientation training in the municipalities and its development, the importance of training in the businesses, its benefits and training methods are explained in details. In the second part of the study, the importance of the orientation, its purpose, benefits, extent, process and practice are explained with information. In the third part of the study, in accordance with the aim of the study, the research about the orientation training's development in the Human Resources and Training departments of Bursa Metropolitan Municipality, Osmangazi Municipality, Yıldırım Municipality and Nilüfer Municipality is included. As a result of the semi-structed interviews with the contacts in the municipalities that have been investigated, it is seen that orientation trainings are not conducted efficiently.