Türk ve Amerikan yargılama hukukunda tanıklık kurumu
Witness in Turkish and American rules of civil procedure
- Tez No: 498852
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİS TAŞPOLAT TUĞSAVUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tanık, Tanıklık, Tanıklıktan Çekinme, İspat Hukuku, Türk ve Amerikan Medeni Yargılama Hukuku, Witness, Testimony, Exemption from Testifying, Law of Evidence, Turkish and American Rules of Civil Procedure
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası ve Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu tez çalışmasında, Türk ve Amerikan yargılama hukukunda tanıklık kurumunun yeri incelenmiştir. Türk yargılama hukukunda tanıklık,“davanın tarafları dışındaki üçüncü kişilerin dava ile ilgili bir vakıa hakkında, duyu organları aracılığıyla edindiği bilgileri mahkemeye aktarması”faaliyetidir. Türk hukukunda tanıklık kurumuna ilişkin hükümler Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 240-265. maddelerinde düzenlenmiştir. Amerikan yargılama hukukunda tanık,“delil olarak kullanılmak üzere yeminli beyanı, sözlü ya da yazılı olarak alınan kişiyi”ifade etmektedir. İspat edilmek istenen vakıalar hakkında bilgisi olan herkes tanık olarak mahkemeye davet edilebilir. Tanıklık yapması istenen kişiler bazı koşulların sağlanması halinde tanıklıktan çekinme hakkına sahiptir. Taraflar iddia ve savunmalarını ispatlamak için tanık delilini göstermişlerse, tanık listesini hazırlar ve mahkemeye sunarlar. Davetiye gönderilmesi üzerine duruşmada hazır bulunan tanık; kimlik tespiti, bilgilendirme, yemin merasimi, beyan ve soru cevap aşamalarından oluşan süreç sonunda tanıklık görevini yerine getirmiş olur. Tanık beyanı takdiri bir delil olup, hâkim tarafından serbestçe değerlendirilir. Beyanın güvenilirliği değerlendirilirken, tanığın bilgisi, karakteri, psikolojisi, önceki beyanları gibi çeşitli hususlar dikkate alınır. Tanığın, mahkemeyi yanıltmak üzere kasıtlı olarak yalan söylediğinin tespit edilmesi halinde yalan tanıklık suçundan işlem yapılır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the place of the witness in Turkish and American Rules of Civil Procedure has been examined. The study includes three chapters and discusses the definition and situation of the witness as evidence, the privileges and duties of a witness, and hearing of a witness. According to the Turkish Law of Civil Procedure, a person who is not party to the proceeding may be called as witness unlike the American system. Once a person is called as witness, it is a duty to testify. Although it is a duty, there might also be exemptions and privileges of a witness. As to the evaluation of the witness testimony, both systems have differences and similarities such as weighing the evidence, rules of admission, examination phases.